Categories
_

Ако пчелите умрат

Това няма да е от мотивиращите ми статии. По скоро ще е история за това колко малки сме всъщност и как нещо толкова малко като пчелите е по-ценно от всички нас.

Накратко нека ви разкажа как работи света. Растенията имат мъжка и женска част и пренасянето на прашеца се извършва от пчелите. Пчелите са виновни за размножаването на растенията. На всички растения. Цветя, бурени, круши, тикви, мармалади, да кажем просто всичко.

Пчелите са виновни за около 200 млрд. долара приходи от земеделието и свят без пчели е свят без плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Ако пчелите умрат, няма ябълки, няма праскови, няма ягоди и няма бадеми. И не е само това всички плодове и зеленчуци ще изчезнат.

Без пчелите храната ни ще се състои от еднообразни самоопрашващи се култури като царевицата, пшеница и ечемик, а всички пчелни продукти – меда, лечебния прополис, пчелната отрова, восъкът и всичко пчелно и натурално в аптеката няма да го има.

Ще живеем в някакъв свят като този от филма Интерстелар и лошото е, че това бъдеще е доста близко. От 2006 г. насам пчелите мистериозно изчезват. Отчетено е, че близо 1/3 от комерсиалните пчели изостават кошерите си, а някои пчелари твърдят, че 90 процента от техните пчели просто са си заминали.

Отговорност за това имат различни вируси, паразити и кърлежи, но като цяло пръскането с пестициди е основната причина за смърт на пчелите или по-специално неоникотиноидите. Това са си цигари. Чисти цигари и ебават майката на пчелите. Буквално, преносно, както искате. Губят си имунната система и паразитите им изпиват соковете докато не умрат.

За пример бадемите: черупките им се използват за храна на добитък и пилета. По-малко пчели = по-малко бадеми = по-малко фермерски животни, сирене, мляко, яйца и месо. Млекодайните животни също ще бъдат засегнати сериозно вследствие на изчезването и на люцерната.

Кафе? – Пчелите опрашват Coffea arabica, чийто семена се използват за производство на кафе.

Дрехи? – Памукът съставлява около 35 процента от тъканите по света и познай кой опрашва памука. Гащи, дънки, блузи, матраци, възглавници, парцали, всичко изчесва.

И какво ни остава? – Царевица, жито, ориз и прасета. Това ще е света без пчели и след няколко години всички умираме от глад.

13686647_10207201821432988_8278076913124445684_n

П.С.
Това отгоре е цитат от Айнщайн. Аз лично наистина мисля, че това с пчелите е най-сериозният ни проблем в световен мащаб, който трябва да решим в следващите 10 години.

Малко неща ме притесняват принципно и още по-малко ме карат да сънувам кошмари вечер. Едното нещо е въглеродният диоксид и глобалното затопляне, с което много се радвам, че се занимава Elon Musk, второто е това, че компютрите са навсякъде, зрението ни е много натоварено и все повече хора слагат очила, за което аз се опитвам с нещо да помогна и заради него правя Iris и третото нещо, е изчезването на пчелите.

Замислете се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *