Categories
_

Балонът на криптовалутите

Криптовалутите се намират в един ясно изразен балон в момента и целта ми не е да правя прогнози кога ще се спука или да говоря лошо за индустрията като цяло, а просто да обясня защо това се случва и защо точно сега.

Всички знаем, че в момента Bitcoin струва над 2500$ и ако някой можеше да го предскаже това, когато цената на 1 Bitcoin беше 1$ и беше инвестирал 100$, сега същия този човек щеше да има половин милион лева.

И тук се появява първият фактор и това е човешката алчност. Много хора осъзнават това и съжаляват, че са пропуснали Bitcoin и сега се опитват да отгатнат някоя друга криптовалута, която би могла да постигне същото.

В повечето случаи някой гледа 2-3 клипа, някой друг му каже да инвестира в еди коя си криптовалута, защото ще стане по-голяма от Bitcoin и така милиарди долари започват да валят в криптовалути.

Всичко започна в началото на тази година, когато Ethereum стана втората криптовалута, която мина 1 милиард долара пазарна капитализация.

След този момент много платформи за търговия започнаха да добавят ETH към платформата си и интересът на хората към криптовалутите отново започна да се засилва.

Цената започна да се вдига доста, защото много хора започнаха да прогрозират, че Bitcoin ще бъде изместен и започна да се намесва жаждата за лесни пари.

Проблемът е, че повечето хора, които купуват ETH не знаят как работи технологията му и не знаят, че Ethereum няма краен брой токени, което е главната причина цената на Bitcoin да се вдига.

Трудният добив и ограниченото количество е това, която прави нещо ценно в икономиката.

Ethereum генерира нов блок на всеки 20 секунди и нови монети и в един момент хората осъзнаха, че при надутата цена копаенето на криптовалути отново ще е добра инвестиция.

Докато Bitcoin одавна е неефективен за копаене, защото има огромни фабрики в Китай предназначени само за това и специални ASIC машини направени само за копаене, Ethereum от своя страна като нова валута все още няма специализиран ASIC и на пръв поглед ASIC за Ethereum не може и да се направи, защото има различни видове проверки, които го блокират.

Така започна една лудост за копаене на Ethereum, която е и в момента. В момента в света няма видео карти, буквално не можеш да си купиш видео карта, защото целият свят копае ETH и постоянно купува видео карти, за да изкарва още пари.

Сложността се вдига бързо, но все пак все още има бизнес в това да копаеш Ether. След бума на копаенето се появи нещо още по-интересно.

Оказа се, че единственият смисъл на Ethereum Smart Contract-ите в момента е създаването на нови Token-и и монети. В момента с няколко реда код и малко Ether може да си направиш своя собствена монета и да я финансираш чрез Crowdfunding на базата на Ethereum.

Това е нещо безпрецедентно, което не се е случвало досега в историята на човечеството и съответно всички се побъркаха отново.

Предприемачите започнаха да пускат нови монети на стартъпите си или така наречените ICO (Initial Coin Offering), които в основата си са нещо като първично публично предлагане, но на базата на Ethereum мрежета.

Докато в реалният свят си купуваш акции от които имаш дивиденти на края на годината, от едно ICO не получаваш нищо освен жетони за продукт, който дори не съществува. Като цяло смисъл нула, но хората не разбират и искат и те да грабнат от печалбата.

В един момент започнаха и истински инвеститори да вкарват пари в тези ICO-та. Смисъл отново нулев, но пари има, все някой проект може и да захапе и да ни умножи парите.

Накратко, никога не е било толкова лесно да налееш капитал в стартъп по нерегулиран начин и е настанала една мания по криптовалутите.

Наливайки пари в тези нови ICO-та се вдига стойността на Ethereum и се получава едно изкуствено надуване на цената, което не отговаря на реалната стойност на валутата.

Ясно е, че криптовалутите са в ясно изразен балон в момента. Дали и кога ще се спука и колко катастрофален ще бъде аз лично не мога да кажа, но със сигурност този бум ще е много по-голям от .com балона в началото на 2000-та година.

Ясно е също така, че вече никой не може да спре криптовалутите и сегашната банкова система в един момент ще бъде заменена с изцяло дигитални пари.

Хубаво е всеки за себе си да измисли начин как да спечели нещо от цялата тази ситуация, защото този балон и криптовалутите са един от големите шансове на нашето поколение.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *