Categories
_

Бъдещето на Iris 2017

Интерестно как дори и като не пиеш след Нова Година пак те боли главата. Чак сега намерих време да си събера мислите и да си разпиша разпокъсаните мисли за това какво ще правя следващата година.

Интересно как много хора ме питат дали ще започвам нов проект, а аз осъзнавам, че имам поне още 5 години много работа по Iris.

Пиша това като бележка до себе си, за да поглеждам тук, когато се чудя какво трябва да правя и да не губя фокус. Идеи за нови проекти много, но искаш не искаш трябва да се фокусираш в едно нещо. Все пак идеите не струват нищо.

2016 беше една от най-хубавите ми години. Много много работа най-сетне започна да се отплаща и Iris е доста популярен в момента. Забелязал съм, че се сменят през година, 2015 ужасна, 2014 супер, 2013 гадна, 2012 страхотна и сега очаквам тази да е доста трудна.

Iris влезна в топ 300 000 на най-популярните сайтове, по света много известни хора писаха за Iris, показваха го по българските новини и списания и много много човека си го инсталираха и го ползват.

Сега в началото на 2017 завършвам

Linux

Няма място за съмнения трябва да го направя да върви на всички операционни системи и Linux ми е важен. Не очаквам много Linux потребители така или иначе, но просто е важно да работи на всичко. В момента има Linux версии, но са стари и бъгави, което ме навежда на следващото нещо.

Help

Трябва да напиша много нови статии и добри туториали с обяснения. Разбрах колко им е трудно на нормалните хора да се оправят дори с най-елементарните неща като това, че иконката е в долният десен ъгъл, но трябва да направя добър Help.

Localization

Вече има план Iris да се дистрибутира в цяла Япония в партьорство с една компания там, но трябва да се преведе на Японски, а с това ще го преведа и на още 10-15 езика. Българският превод е почти готов, но не съм го пуснал още. Ще направя и сайта на различни езици.

Team licenses

Пакети с активационни кодове за компании и екипи с отстъпка. Трябва да започне да се гледа и на хората в големи компании, въпреки че там решенията са много бавни. Все пак искам да имам нещо готово.

iOS

Това ми е най-големият приоритет за 2017. Не знам как ще го направя, защото Apple не позволяват такива приложения, но ще го направя и ще е без Jailbreak и с това нещо ще разцепя, защото ще е единствената алтернатива в света.

FLOSS

Отново към Linux, ще има open source Iris за Linux, който ще влезне в всичките сторове на дистрибуциите и ще може да се намери през search menu-то. Доста работа е, но се надявам да го направя тази година.

Mac App Store

Задължително Iris mini, а ако успея и Iris ще влезнат в OSX магазина. Тук проблемът е, че използвам много Private API-та, които са забранени и ще трябва да измисля как да стане, но вече имам Developer лиценз.

COMODO

Този лиценз се опитвам да го взема от 3 месеца и направо ми писна да се занимавам с бюрокрация, адвокати и т.н., но съм си наумил, че ще подпиша приложението под Windows и ще го направя. Това е за онова съобщението дето пише Unknown developer.

Android

Ще подобря Android приложението много. От една страна автоматизация, от друга съм измислил как да правя екрана Grayscale и с обърнати цветове без Jailbreak. Чета и как може да стане като Iris с Jailbreak, но за момента съм в задънена улица.

Bitcoin, Braintree, Stripe, Payoneer, Payeer

Един проблем който видях тази година е, че не всички страни имат PayPal. С сигурност трябва да направя поне още един Payment method, но още не съм решил кой точно. Турция например е огромен пазар с модерни хора, които нямат PayPal и раздадох много безплатни активационни кодове на хора там.

Browser

Ще правя Browser, без бъзик и ще работи на всички OS. Ще започна с Chrome extension, Firefox и extension за всеки browser след което ще направя мой browser, който ще е за предпазване на очите. Това е единственият начин който се сещам, за да подкарам Iris без проблем на всички телефони.

WordPress plugin

Iris plugin с който health сайтове да намаляват синята светлина и яркостта на самият сайт, който виждат потребителите.

Book

Ще пиша книга за очите. Ще е нещо базирано на TED talk-ът ми “How technology is killing our eyes?” и планът е да започна с

Indiegogo

Първата ми crowdfunding кампания ще е подготовка за една бъдеща, която ще е в Kickstarter, но тази ще е за България. Знам че съм луд, но нещата трябва да се случват едно по едно. Кампанията в Indiegogo ще е за България и ще има българският вариант на клигата “Как технологиите убиват нашите очи?” + очила за компютър, които се надявам да почна да продавам в цяла България тази година. Честно казано тук няма да се учудя ако се проваля и ще може да ми се посмеете, но ще натрупам опит за Iris backlight, което ще е за следващата година.

iristech.bg

Най-евтините очила за компютър, тениски и такива яки Iris работи и някакви неща, които мога да ги развия евтино в България. Най-вече го правя, за да почна да продавам очила за компютър. Част от сайта ще е посветена на дарителска инициатива за даряване на компютри на малките деца в България и някакви работи, които все някой трябва да направи.

OS

Това е най-откаченото нещо, което съм решил да правя, но има идея зад него. Последните няколко месеца псувам като ненормален всички Linux дистрибуции, защото винаги нещо не работи, затова ще направя една Ubuntu базирана дистрибуция с вграден Iris, която ще съм сигурен, че работи навсякъде. Това ще ми позволи да има работещ Iris и на LiveCD и също така ще мога да оптимизирам Iris да работи по най-бързият възможен начин.

Цели

Това бяха по-големите неща, които ще правя през следващата година. Не съм включил това, че трябва да оправям бъгове и да подобрявам всички съществуващи версии под Windows, Mac и Linux, което ще отнеме най-много време. Нещото което съм научил е, че човек трябва да има толкова високи цели, че всички да го мислят за луд.

Моите цели за 2017 за

Iris в топ 10 000

На най-популярните сайтове в света. За това ще помогнат много статиите, които ще напиша и най-вече WordPress plugin-ът. Знам че е възможно щом AddToAny може да го направи с един WordPress plugin. 2015 беше на 15 милионна позиция, а сега е на 300 000. Ще стане.

100 милиона потребители

Надявам се тази година потребителите да се увеличат много. Не знам как и защо и се сещате, че най-вероятно ще се проваля, но пък е една много добра цел, която да гониш. Колкото повече потребители има толкова повече неща ще правя безплатни, за да има още повече потребители.

За мен са важни потребителите, аз богат или милионер не искам да ставам, но пък искам Iris да помогне на максимален брой хора. Много операционни системи почват да вграждат приложения за предпазване на очите и за по-добър сън, което много ме радва.

2 replies on “Бъдещето на Iris 2017”

Радвам се , че Линукс потребителите са ти важни, защото аз ползвах стара версия
със ubuntu 14.04 a сега и новата версия на 16.04. Аз лично съм зарибил много хора да ползват софтуера, под линукс.
Мисля, че този софтуер няма алтернатива за Линукс. А и лиценза ми важи и за windows-a на същата машина, та съм повече от доволен. Цената е повече от приемлива. Ако ми остане време тази година, ще се регистрирам като разпространител 🙂
Желая ти успех със изпълнението на списъка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *