Categories
_

Бъдещето на Iris

Пиша това просто като бележка до мен за това какво планирам за следващата година и бъдещето на Iris. Може на някой да му е полезно, когато определя своите цели.

1 годинa след като започнах Iris много неща се промениха. Програмата се промени няколко пъти, начините на плащане и мисленето ми.

Големи компании като Google, Apple, Amazon започнаха да правят филтри за червена светлина. F.lux е едно от най-популярните приложения. Всички са се насочили към Mobile, което за мен е добре, защото приоритетът ми е Desktop. Конкуренцията е лошо нещо и ще се опитам да я избягвам на всяка цена.

Не че не мога да направя приложение за телефон, вече има за Android, имам и горе-долу направена версия за iPhone, благодарение на няколко човека, които ми помогнаха с телефон (Благодаря ви!), но аз не искам да се бутам между шамарите и нямам този ресурс, за да крада потребители.

Другото е, че тези версии ще ми отнемат 1 година, защото трябва да науча как работи системата отдолу, а това отнема време. Заради всичките тези неща, част от Iris трябва да стане безплатен, за да имам някакъв шанс за успех.

За последната година Iris се вдигна от 0 потребители до хиляди, което ме устройваше, защото целта беше да имам 1000 плащащи потребители. Да, обаче това няма как да стане без бюджет за реклама след всичките тези промени ако не придърпам голяма маса хора да знаят за програмата и да я ползват.

Едно е ясно. Правя нещо, което е търсено. Правя нещо, което може да е на всеки компютър. Правя нещо, за което има нужда и пазар, който ще се разраства с всяка следваща година. Дори може да стана основата на цяла една нова индустрия, но може и просто само така да си мисля и да се проваля.

За следващата година целта е User growth и Virality и честно казано не знам дали това ще донесе повече продажби и приходи и дали ще успея да го направя. Когато направих Iris Lite безплатен преди няколко месеца, загубих около 80% от плащащите хора.

Не исках да го правя безплатен, целта беше да го ползват само малка група хора и аз да си докарвам приличен доход. За това цената беше 10$. Iris беше специален, за специални хора.

Пътя към многото потребители обаче е безплатно. След тези неочаквани стъпки на Apple примерно с Night Shift и това, че не можах да придърпам потребители от F.lux, просто няма друг начин. Ако направя основата на Iris синята светлина и brightness безплатна може и да не фалирам, но ако го остава за малко хора със сигурност ще фалирам.

Сега целта ми е да стане най-доброто безплатно нещо. Най-популярното такова приложение и от там да изкарвам пари като хората искат разни неща, надграждат и си плащат за тях. Цялата стратегия се гради на много голям потребителски ръст и се надявам да се получи, защото нямам други идеи.

След това решение очаквам период на нула доходи от Iris горе-долу половин година, защото ще трябва да сменя цялата потребителска база и да се науча как се работи с нея. Отне ми 1 година да изкарам първият ми долар от Iris, така че предполагам сега няма да е по-лесно. Нищо чудно да разпродам всичко, което имам. Надявам се да си оставя мотора поне, защото ще е много тъжно да го продам. И за да не умра от глад ще отделя малко повече време на Google Cardboard и новия проект, който измислих да направя следващите месеци. Надявам се да се получи.

И сега направо. Това, което планирам е разширяване на гамата от продукти. Моят любим Iris, който е 10$ ще си остане и ще го развивам много сериозно, но той ще символизира любов към програмата и статус на купуващия. Той ще остане за хората, които се грижат за здравето си и искат да са успешни и продуктивни.

Това, което ще направя е да добавя баба ви и човекът, който знае само как да отвори Google и Facebook към потребителите. Новите продукти и новият план са:

Iris mini

Iris mini е безплатен. Той е portable, без инсталация и с много малък размер.
Той е минималистичен. Няма опции, няма бутони.
Open source проект направен за всеки.
Начин на действие: Намаляване автоматично на синята светлина и яркостта на екрана вечер.
Начин на активация и цена: Безплатен, безплатно, for free.
10 годишна цел: Намаляване на проблеми със съня и очите на 5 милиарда човека.
Начин на постигане: Вграждане в компютри, Viral growth, препоръка от приятел.
Примерна препоръка: Пробвай това малко приложение. Супер якото е, помага ти да спиш и да не те болят очите и не те разсейва. Безплатно е.
Символизира позитивно: Работи си и ми помага. Има много малък размер. Много готина проргамка.
Символизира негативно: Прави ми цветовете много гадни, не ми харесва. Добре, че поне се маха лесно, само триеш файла.

Iris mini Pro

Iris mini няма бутони, но ще може да се активира по един много готин начин, който съм измислил. Pro версията ще има няколко опции и отново ще е с много малък размер.
Начин на действие: Купуваш си лиценз и активираш Iris mini. След активацията имаш няколко бутона.
Начин на активация и цена: Iris mini Pro струва 1.99$ и се купува само веднъж. След активацията може да го ползваш цял живот. Активира се чрез Iris mini.
10 годишна цел: 1 милиард продадени лиценза
Начин на постигане: Iris mini работи страхотно и помага на всички. Някои хора все пак искат да си намалят синята светлина или brightness-а още малко и си купуват лиценз.
Примерна препоръка: Да и аз исках това и си взех Pro версията. Яко е, плащаш само веднъж и после си я ползваш цял живот.
Символизира позитивно: Най-добре похарчените ми 2$.
Символизира негативно: Много са алчни тези глупаци, искам просто тази опция не да им пълня гушата, добре че поне има безплатен вариант.

Iris lite

Iris lite става от безплатен към Freemium модела на Iris. Iris lite ще е безплатен 4 часа на ден и ще е фокусиран отново върху очите. Ще има някои от най-желаните функционалности и ще може да си купуваш по-евтин месечен лиценз за него.

Iris lite и Iris ще бъдат обединени в една програма и превключването между 2те програми ще е лесно. Самата версия на Iris lite ще е само Iris lite, докато самият Iris ще съдържа и Iris lite и други функционалности.
Начин на действие: Купуваш си едномесечен лиценз за Iris lite. Този лиценз може да бъде използван и за Iris lite и за Iris, но 1 месец Iris lite = 6 дена Iris.
Начин на активация и цена: Iris lite струва 1.99$ за 30 дни usage. След активацията може да го ползваш докато не ти изтече времето. Времето тече само докато Iris е активен. Активира се чрез Iris или Iris lite.
10 годишна цел: 100 милиона потребители.
Начин на постигане: Iris mini ти харесва, но искаш нещо по-добро.
Примерна препоръка: Тази функционалност я има в lite версията. Аз я ползвам и е много добра и евтина. Най-якото е, че времето ти тече само докато ползваш програмата.
Символизира позитивно: Много е готино и струва само колкото 1 сандвич, а го ползвам вече няколко месеца с едно плащане.
Символизира негативно: Да бе как пък не, ще се абонирам, ще си ползвам безплатната версия, fuck off.

Iris

Iris е всичко от което имам нужда един компютър да прави и е много повече.

Iris е като един layer върху операционната система, който ти прави компютъра разцепващ. Iris lite е вграден в Iris и може да сменяш 2те лесно с един клик.

С Iris може да контролираш компютъра си с очи, да планираш ежедневието си, да забързаш операционната си система. Да правиш какви ли не ефекти върху екрана и дори видиш екрана и да помогнеш на някой колега на другия край на света.

Iris ще има всички иновации, които планирам да направя.
Начин на действие: Купуваш си едномесечен лиценз за Iris. Този лиценз може да бъде използван и за Iris lite и за Iris като 1 месец Iris= 155 дни Iris lite.
Начин на активация и цена: Iris струва 10$ за 31 дни usage. След активацията може да го ползваш докато не ти изтече времето. Времето тече само докато Iris е активен. Има вграден Iris lite. Може да сменяш между Iris и Iris lite.
10 годишна цел: 1 милион потребители.
Начин на постигане: Имаш нужда от някоя от функционалностите на Iris.
Примерна препоръка: Трябва да пробваш Iris човек. Уникален е. Това приложение наистина ми промени живота.
Символизира позитивно: Това е най-уникалната програма, която съм ползвал. Супер готина е, много добра поддръжка и не се опитват да те прецакат с нещо.
Символизира негативно: Как може да даваш 10$ за тоя кенеф. Много си зле. Същото го има в X. Хейт в стил Apple.

Имайте в предвид, че целите нарочно са ненормално високи. По принцип никога не ги постигам точно, но поставянето на много високи цели винаги ми е помагало. Просто се настройваш да си достатъчно луд, че да си вярваш.

Планове не пряко свързани с продукта:

Business licenses
http://iristech.co/partners/businesses/
Iris за големи компании. Договаряне. Нямам точни цифри. Трябва да се науча на преговори.

Partnerships
http://iristech.co/partners/businesses/
Брандирани версии. Споделяне на приходите. 50% споделяне на приходите. С това ще привлеча производители на компютри да вграждат Iris.

Affiliates
http://iristech.co/partners/affiliates/
Хора и компании, които промотират Iris и печелят 50% от приходите. Всички са равни. Не ме интересува дали живееш на село или си компания с 2000 човека маркетинг отдел. Всички получават по равно.
Ако искаш да правиш пари продавайки нещо полезно, това е начинът.

Giveaways and promotions
Даване на безплатни лицензи на Iris. Цел популяризиране и придърпване на нови хора. Щастие за съществуващите потребители.

Community
http://iristech.co/forum

Help
Вграден help в Iris. Това е нещо, по което работя последният месец и почти е готово.

Цветова калибрация
Тук вече има нещо готово, но не е официално и няма да говоря за него. С една много голяма международна … направихме едно приложение. В момента го тестваме и аз оправям бъгове, но ще е голямо и готино. На самия сайт на Iris има много цветови профили също, които още не съм измислил какво да ги правя, но се планира.

Моментни приоритети
В момента правя Iris mini и е почти готов, но искам да е съвършено завършен без бъгове. Така че ще го пусна след 1-2 седмици.

Неща, които обмислям
Инвестиция. Това е краен вариант. Смисъл да се откажа просто не е вариант, но шанса на един стартъп да фалира е голям. Ако наистина няма друг изход и това е вариант.

Kickstarter. Имам няколко проекта за Kickstarter. Единият, който така или иначе ми е план за в бъдеще е Iris Backlight примерно, очила за компютър и за редуциране на синята светлина са вариант след като така или иначе ги продавам.
https://www.facebook.com/1506836949/videos/10205676034649272/
http://iristech.co/shop/

Да си намаля съня на 3 часа. Значи не съм сигурен дали няма да умра, в момента го карам на 6 и е изморяващо, но е вариант, за да станат нещата по-бързо.

One reply on “Бъдещето на Iris”

Dani, ne si namaliavaj sunia na 3 chasa – tova si e samoubijstvo kolkoto i da si mlad v momenta.
Ima dobur variant 4 chasa sun, 4 chasa rabota, posle pak 2-4 sun i pak 4 rabota v zavisimost kolko bezsunie ti se e natrupalo.
Probvaj go 🙂
Pozdravi i uspeh, Misho

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *