Categories
_

Винаги ще има бъгове

Винаги ще има бъгове. Без значение колко тестваш нещо, то винаги ще се счупи първия път. В програмирането на това му викаме бъг, но не знам защо в живота му казваме провал. Не е провал, бъг е и може да се оправи.

Аз си имам 2 златни правила:
– Всичко е бъг и мога да го оправя
– Колкото повече ме е страх от нещо, толкова по-скоро трябва да го направя

И това работи. Когато започваш нещо ново е страшно трудно да го завършиш напълно без да отделиш 1-2 години. Дори за най-лесното нещо, и тук хората работят няколко години, правят нещо, само за да разберат, че никой не го иска и на никой не му пука.

Аз както винаги правя точно обратното. Пускам го счупено. Добре де, не точно счупено, но горе-долу работещо или поне завършено без да съм го тествал 1 година. Защо?

Имам един много любим цитат: “Направи добро за някой и може да каже на 1-2 човека, обиди го и ще каже на всичките си приятели”. Това е вярно и когато правиш някакъв продукт, но когато е бъгав, освен на всичките си приятели ще каже и на теб.

Досега не съм открил по-добър начин хората да се свързват с мен. Когато нещо не работи те ти пишат, обясняват ти и ти помагат да го оправиш. Ако всичко работи никога не може да накараш някой потребител да направи нещо, ама никога.

Другото нещо е, че когато нещо е счупено и е live трябва да го оправиш бързо. Това е фокус и мотивация. Досега не съм намерил нищо по-мотивиращо от това всичко да се разпада. Колкото повече си в лайната, толкова по-здраво бачкаш. Затова и винаги се стремя да правя всичко преди да съм готов да го направя. Така се расте.

Ето един пример от сега:
Когато направих Iris mini преди месец, тествах 4 дена системата за плащания и активация. Да ама наскоро ми казаха, че е счупена и не можах да го намеря цяла седмица. Накрая стигнах до това, че само под Windows 10, когато има ъпдейт и си рестартираш компютъра, когато си си инсталирал нов драйвър, бла бла, в Долно Нанагорнище. Не можах да го намеря точно какво е.

Смисъл WTF. Това не може да го изтестваш никога. Винаги ще има бъгове, за това просто го пусни.

Така и не разбрах какъв е проблема, но пък като знаех, че е счупено се спуках от работа последните 2 дена, пренаписах цялата licensing система, направих я да се ъпдейтва автоматично и мисля че сега работи.

Преди това, само се чудех как да се моткам с нещо, дали ще са “5 мин за това яко клипче” или “ще ходя на фитнес сега”, “трябва да доставя тази пратка”, но когато разбрах, че е счупено беше нон-стоп работа без никакво разсейване.

И това е моят Tip за продуктивност и мотивация:
Винаги ще има бъгове. Пусни го счупено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *