Categories
_

В какво да инвестирам?

Първият проблем с който всеки човек се сбъсква в живота си е как да изкарва пари. Минава време започваш работа, получаваш заплата, харчиш я и така в един момент по-пестеливите от нас срещат вторият по-генерален проблем.

В един момент започваш да си мислиш: “Добре де, сега какво да ги правя тези пари?”.

Не всички стигат до тук. В зависимост от възпитанието и начинът ти на живот, може да изкарваш и милиони, но да не можеш да спестиш нищо.

Аз се сблъсках с този проблем проблем, защото в продължение на години живях изключително скромно и пестеливо, трябваше сам да си финансирам бизнеса и това малко или много ме принуди да съм пестелив.

И така в един момент както си живеех с 100 лв на месец, работейки много, получавайки малко, започнах да изкарвам същите пари на ден, по някой път и за час и честно казано бях малко в шок.

Да имаш много пари, които да не знаеш какво да правиш, е хубав проблем, за разлика от това да се чудиш как да си купиш ядене, но все пак е важно освен да изкарваш пари, да можеш и да ги умножаваш.

И така изведнъж започнах да се интересувам страшно много от икономика от финанси, какво прави богатите хора богати и бедните бедни.

Целта на тази статия е да ви дам моите неконвенционални съвети, до които съм стигнал след много четене и разговори с успели хора.

Учудващо е как повечето от нещата всеки ги знае, но никой не ги прави. Може би, защото всеки  търси лесната печалба или точната инвестиция.

Първият ми съвет за инвестиции е да харчиш по-малко, отколкото изкарваш. По този начин ще имаш положителен поток от спестявания и ще трупаш капитал, който да инвестираш.

Все пак, за да инвестираш, трябва да има с какво да инвестираш. След като имате някакъв капитал, това са нещата, в които аз лично слагам парите си.

Имоти и земя

Най-сладкият пасивен доход е да имаш апартамент, който да даваш под наем. Имаш абсолютно тотална сигурност, че цената му никога няма да падне и постоянен паричен поток всеки месец.

Времето, което трябва да отделяш на инвестицията си е практически само да го прехвърлиш на твое име през нотариуса и да пуснеш обява в интернет.

Земята е честно казано малко по-трудна като пасивен доход и изисква повече време да си намериш наемател, но отново задържа стойността си през годините.

Имотите са най-добрият пасивен доход, но изискват доста начален капитал и главно по-възрастните с големи спестявания или хора с много голям месечен доход може да си позволят.

Злато и ценни метали

Златото е най-добрият познат метод за съхраняване на стойност на човечеството. Дори и това, че валутите вече не са по златният стандарт не променя факта, че има ограничен ресурс от злато и цената винаги леко му се покачва.

Докато парите и банкнотите се обезценяват заради инфлация и това, че централните банки печатат колкото им изнася, златото е сугурна инвестиция за съхраняване на стойност.

Акции и Облигации

Това вече си е цяла наука, но докато за предните 2 неща е нужно да имаш голям месечен доход от работа или собствен бизнес с акциите и дивидентите можеш да изградиш богатството си практически от нулата.

Разбира се, трябва много четене и анализ на Balance sheet-ове и пазари, но си заслужава. Важно е да не са тези измислените CDF и Trader платформи ами истински реални акции, които дават дивиденти.

Примерно аз имам акаунт в Interactive Brokers, който отнема няколко седмици, но инвестираш в реалните акции на компании.

Гледайте да инвестирате в индустрии от които разбирате. Аз като човек, който разбира от технологии, инвестирам в технологични компании и не се бутам в неща, от които грам не разбирам като земеделие.

Bitcoin

Bitcoin е все още доста недооценен и цената му ще се вдига докато сме живи.

Дори и да има сривове на пазарната му капитализация от време на време технологията му е доста добра и това е най-голямата възможност за нашето поколение.

Крайният брой монети и криптографията зад него го гарантират като нещо страхотно за запазване на стойност, а това, че сложността на копаене постоянно се покачва вдига и цената на 1 монета.

Книги и знание

Най-подценената инвестиция е тази в книги и знание. Колкото повече знаеш, толкова повече печелиш и преди да тръгнеш да правиш каквото и да е с парите си е хубаво да се образоваш максимално много.

И тук говоря за всякакви инвестиции в себе си. Може да са пътувания, курсове, спорт и общо взето всичко, което те подобрява като човек.

Най-добрата инвестиция винаги ще бъде да инвестираш в себе си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *