Categories
_

Защо да го уча

От доста време исках да напиша нещо позитивно за училището, но след 5 минути винаги завършвах псувайки като таксиджия в задръстване.

За 12 години и няколко месеца в училище тормозех всеки ден по няколко пъти учителите ми с въпроса: “Защо да ги уча тези тъпотии, които никога няма да ми потрябват?”. Накрая взех, че си намерих сам отговора.

Истината е, че ако някога сте питали някой този въпрос, отговорът ще е нещо от рода на: Всички го учат. Така трябват. Трябва да завършиш. Аз така казах. Такава е учебната програма. Така са ми казали от министерството. Такъв е живота.

И за това обвинявам учителите и родителите. Вие сте виновни, ако детето ви е тъпо и не иска да ходи на училище. Вие сте виновни, ако учениците ви спят в час. Вие сте виновни, сериозно. Защото не можахте да им отговорите Защо да учат, а не всеки е достатъчно осъзнат, за да знае отговорът.

Училището е като фитнеса. Никога няма да ти потрябва. Никога няма да ти се наложи да правиш мъртва тяга с 200 килограма на улицата, но фитнеса ти дава кондиция. Тренира ти мускулите и ги прави по-здрави. Това е обща, не специализира подготовка и не е най-добрият вариант ако знаеш какво искаш да правиш с живота си, но ако си заблуден, няма по-добър вариант.

И тук както във фитнеса, колкото повече тренираш, толкова по-подготвен ще си.

Да, математиката няма да те направи милионер, но ще ти даде аналитично мислене, което ще е безценно, когато ти се наложи да решаваш сложни проблеми.

Да, българският език няма да те направи писател, но четенето и писането грамотно ти умение да се изразяваш правилно, дава ти умението да разказваш интересно истории, а интересните истории ще те направят добър в продажбите и в свалянето на момичета.

Биологията не те прави доктор, а ти дава малко от малко познания за това как ти работи тялото и защо се чувстваш лошо днес. Помага ти да разбираш, кога си болен и как да се излекуваш.

Физиката ти дава основа, за това как работи света и защо разлика от 1 км/ч е 27 километра разлика при челен сблъсък и може да ти спаси живота някой ден.

Училището е кондицията на мозъка, както фитнеса е кондицията на мускулите. И когато детето знае, че с повече учене ще сваля повече мацки, само гледай как разцепва в училище.

Не е защото така трябва, а защото така си правиш началната тренировка на мозъка и тази основа ти трябва. Няма как да спечелиш медал в нищо, без да знаеш как да тренираш с щанга и няма как успееш в живота, без да се научиш да четеш и да правиш елементарно събиране и изваждане.

Това е отговорът, който трябва да дадеш на детето си и това е отговорът, който да кажеш на учениците си, защото

Защото така трябва” казват само глупаците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *