Categories
_

За Бизнес хората

Когато някой ми каже, че е бизнес човек автоматично разбирам, че не става за нищо.

Защо?

В първите месеци, когато си решил да ставаш предприемач ще започнеш да си търсиш екип. Най-вероятно ще отидеш на някой друг Startup Weekend, ще отидеш на 5-10 networking event-a и ще се запознаеш с едно 1000 човека.

Been there, done that. Даже бях част от няколко екипа, с които спечелихме 2-3 такива състезания.

Интересното на тези събития е, че 90% от хората са бизнес хора, което само по себе си не е лошо. Всички сме бизнес хора, всички трябва да продаваме. Лошото е, че тези хора не разбират от нищо, нямат си идея как да презентират, нямат си идея от това какво е лидерство и общо взето седят, правят се на шефчета и накрая искат да оберат лаврите.

В началото и аз не го осъзнавах, но в днешно време ги подминавам точно за 10 секунди. Лошо е, защото може да сте се събрали страхотен екип, със страхотна идея и един такъв малоумник да ви преебе целия бизнес.

Много от стандартните неща са грешни. Стандарта, който се изисква от всеки инвеститор е да има по един такъв картоф, но ако някой се представи само като бизнес човек просто подмини.

Идеалният бизнес човек е продавачът (sales). Още по-добре е ако хората, които правят продукта си го рекламират и продават сами.

Когато се запознавам с други хора винаги казвам, че съм програмист. Друг е въпросът, че 90% от това, което правя е маркетинг и продажби и 10% е код. Просто ако някой каже само, че е бизнес човек, не става и за това.

Пиша това към малките и амбициозни момчета и момичета, които наистина имат талант в много неща (програмиране, дизайн, изкуство, спорт, създаване на някаква стойност). Много внимавайте.

Почти всичко, което другите говорят е грешно. Почти всичко, което другите правят е грешно. Почти всичко стандартно е винаги грешно.

Да си намериш co-founder е като да се жениш. Не е много хитро да се ожениш за някой, който познаваш от една седмица. Ако не познаваш правилният човек бутай сам докато не го намериш.

Iris е първият проект, който го правя сам и първият от който изкарвам пари. Поне 5 провала имам досега, заради картофи дето искат да станат милионери без да си мръднат пръста.

Трябва ви някой психопат. Тотален ненормалник. Да създадеш нещо от нулата е толкова трудно, че трябва да те бие сачмата много. Бизнес хората не стават. Нужни са психопати и работохолици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *