Categories
_

За мотивацията

Целите са лоши, крайният срок е грешен, Robin Sharma, Tony Robins, Ziz ziglar и който друг гуро се сетите, говорят тъпотии и защо гледането на мотивиращи клипчета в YouTube е загуба на време.

Когато няма кой да те бие с пръчката да работиш, трябва да се научиш да се мотивираш сам. И аз както всеки заблуден човек, в началото си мислех, че мотивацията идва след слушането на велика реч или след някое уникално мотивиращо клипче, след цитат на Конфуций, Паулу Коелю или Мадона.

Ако това с мотивацията нещо не ти се получава шансовете са, че и ти си мислиш същото. Нека ти кажа нещо.

Няма да се мотивираш след като отидеш на някой семинар в който 100 други хора, скачат като маймуни и се бият в гърдите колко са велики. Няма да се мотивираш ако гледаш клипчета и няма да започнеш да тренираш след като видиш новата фотосесия на Лазар Ангелов.

Тези неща са загуба на време и пари, а и двете ще ти трябват. Тук искам просто да кажа нещата, които работят. Това, което не работи всички го знаем, но все пак:

Това, което ти дават мотивиращите цитати, книги, клипчета е награда, за която не си се потрудил. Да, почваш да се чувстваш добре, а не трябва.

Защото още си в шибания YouTube или Facebook и се мотивираш. Това, за което те мотивират всичките тези неща е да изгледаш още едно клипче или да прочетеш още една книга с тъпотии и накрая какво става, разцепил си се от мотивация, обаче е 2 през нощта, не си си мръднал задника и трябва да си лягаш.

Да ти звучи познато?

Това, което ти предлагам е да направим нещата в обратен ред. Направи нещо без да ти се прави и ще видиш как ще се мотивираш след като го приключиш. Искаш да тренираш, забутай се до залата потренирай малко и после се кефи цял ден, че си си свършил работата. Това е най-лесното нещо, което може да се направи. Мотивацията е лоша и не струва.

Поставянето на цел е ок, но няма да се получи. Имай си наум, че искаш да станеш милионер или олимпийски шампион, но виж какво е най-малкото нещо, което може да направиш сега. Малките стъпки са по-добри от голямата цел.

Последното нещо, което работи е да не си поставяш краен срок. Използвай начална дата. Не прави нещата до края на седмицата, направи първото нещо утре в 9 сутринта. Не казвай след 1 година ще сваля 100 килограма, кажи днес ще изям 1 ябълка.

1 цигара дневно, 1 чаша вино вечер, 1 парче шоколад и 1 епизод е за нещастници. Тук се бърка най-много, защото в повечето случаи се прихваща от роднини и приятели. Не знам защо, но когато се е случвало някой да ме зариби по нещо, нещата свършват много зле.

1 цигара става 2 кутии. 1 чаша става 2 бутилки. 1 парче става 2 буци, 3 кутии сладки, 4 вафли и 8 кроасана и 3 меденки, а 1 епизод става 14 сезона за 2 дена.

Това може да се използва и за позитивни промени. 1 крачка ще стане 1 километър, 1 повторение 4 серии. В програмирането 1 ред код става 500+. Да не говорим, че цялата тази статия дойде от напиши само заглавието и първото изречение.

Казваш край. В живота няма средно положение, или го правиш или не. Или се стегни или въобще не се опитвай.

Слушай хората, на които искаш да приличаш. Те са всичко или нищо. Само 1 е за хората, които са дебели. Само 1 е за пияниците в кръчмата. Само 1 е за кифлите и мрънкачите. Само 1 никога няма да те направи велик.

Ако искаш нещо, всичко или нищо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *