Categories
_

За Училището

Въпреки че си мисля, че университетите са яко счупени, противно на очакванията съм ЗА училището. Все си мисля, че тези първи няколко години помагат много.

Самият факт, че децата се кефят супер много на първият учебен ден е показателен, че е правилно. Да, след всяка изминала година този кеф става отегчение, но все пак не мисля, че може да се направи по-добра система. Защо?

Ако го погледнем в перфектният вариант училището е страхотно. Отиваш на училище, имаш няколко часа на ден без разсейване, в които страхотни учители те учат на нови неща, виждаш се с приятелите ти и като цяло се развиваш.

Точно тези детски приятели в повечето случаи остават за цял живот и нещата, които си научил в училище, ще ти помагат винаги. Дори просто най-елементарното събиране и изваждане. Това нещо е задължително всеки да го знае. Буквите и как се чете също.

Кой колкото научил толкова. Аз примерно бях добър по математика и физика, но много слаб по всичко останало. И тук според мен е важното нещо.

При мечтаната перфектна система, ставаш адски умен във всичко, но за да станеш умен ти трябват много добри учители. Моята учителка по физика до 7 клас беше просто уникална. Всичките ми учителки по математика от 1 до 12 клас бяха страшно добри, въпреки че съм учил в някакви обикновени училища. Ключово беше също, че и баба ми е била учителка по математика.

Спомням си как точно тя само ме ръчкаше да уча и ми помагаше. Докато родителите ми не са ми помагали много в училище, мога да кажа че тя ме направи това, което съм в програмирането. Баща ми примерно ми е помагал страшно много в спорта, а майка ми ме е излагала публично хиляди пъти и за това не ми пука от нищо.

Всички тези неща са късмет. И който и да си мисли, че има някакъв талант в нещо се лъже. Това си е късмет и добро стечение на обстоятелствата. Защото самото време в училище не е важно, важно е какво правиш, когато си вкъщи и трябва да имаш среда, за да учиш.

Аз никога ама никога не съм отварял тетрадка във вкъщи. Програмирал съм много, но математиката съм я научил на маса. Заставаш без да се разсейваш, влизаш в зоната и 5 часа решаваш задачи 1 път в седмицата примерно. Това е достатъчно.

И децата не са виновни ако са тъпи. Средата и родителите са. Гаджетата и приятели също. Когато си хванеш гадже или когато постоянно излизаш с приятели успеха пада. Затова колкото по-малко приятели имаш, толкова по-умен си. Умните момчета нямат гаджета не защото са умни, а са умни, защото нямат гаджета и няма кой да ги разсейва. Когато няма какво да правиш просто учиш и се занимаваш с нещо.

Затова е важно да си запълниш деня и да не се занимаваш с глупости, колкото се може по-дълго. Ако се фокусираш върху училището и спорта няма да имаш време да пушиш, да се дрогираш и да си тарикат. Трябва ти и малко късмет. Истина е, че ако родителите ти не струват и ти няма да струваш. Ако учителите ти не струват и ти ще си тъп.

Хубаво е да спортуваш нещо всеки ден докато си ученик. И не фитнес, фитнесът не е спорт. Нещо такова аеробно, което да те изпотява и да те прави по-издръжлив и дисциплиниран. И който и да ми спори за това, че фитнеса е спорт, съм сигурен, че никога не е бил спортист. Ходя на фитнес всеки ден и това си е чикиджийска работа. Ползвам го като нещо като това как някои хора ходят на масаж. Тонизира те, но няма нищо общо с истинският спорт.

Трябва ти някой треньор, който да ти помага, за да се научиш на дисциплина. И ти трябват тренировки и режим всеки ден. Не мисля, че фитнеса ги гради тези работи. Да, заради тежестите правиш малко мускули, но същото можеш да направиш и с гимнастика или някакъв друг силов спорт. И все пак истината е, че на никой не му пука за мускулите.

Училището просто не мисля, че може да се направи по-добре и истината е, че не е особено трудно да го завършиш. Ако комбинираш късмет, училище, спорт, малко приятели и колкото се може по-дълго да режеш момичетата може и да излезне човек от теб, но

Без спорт и без правилните хора около теб просто ще си си цял живот келеш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *