Categories
_

Историята на парите

Парите определено са най-великото изобретение в историята на човечеството, но как точно сме стигнали до това да си разменяме хартиени банкноти е мистерия за много хора.

Още древните хора са разменяли неща, които са намирали или създавали, и единственото нещо, което е старо колкото самото човечество е търговията. Ние всички сме създадени търговци, всички сме създадени продавачи.

Дори и някои от нас да не го признават и дори да не сте продавали нищо през живота си, истината е, че ако сме работили за някой друг, ние сте търгували времето и знанята си за някакакъв ресурс, който най-често е пари.

Връщайки се назад в историята на човечеството, най-ранната търговия е била Бартерът.

Например ако ти произвеждаш храна, а аз произвеждам дрехи, може да разменим двете неща и така аз да имам какво да ям, а ти да имаш какво да облечеш.

Този вид търговия е работела добре в древността, когато хората са живеели на много малки племена, но с времето и с създаването на все по-големи общества хората започнали да се специализират.

Така вместо аз да имам и животни, и плодове, и зеленчуци в двора ми, съм разбрал, че е много по-ефективно просто да произвеждам дрехи и да ги разменям за другите неща, които са ми нужни. Моята продуктивност се вдига, имам повече време и ставам все по-богат.

И точно тук се появява един от най-фундаменталните проблеми в историята на човечеството и той се нарича съвпадане на потребностите (coincidence of wants).

Какво става ако ти не искаш моите дрехи, но пък аз имам нужда от твоята храна?

Замислете се малко над това. По този начин няма как да сключим сделка и аз ще остана гладен.

Очевидното решение е да намерим трети предмет като стоманен нож от който и двамата имаме нужда.

Така аз ще продам моите дрехи на човека, който прави ножовете и после ще разменя моите нови ножове за твоята храна.

Този процес обаче както се досещате е доста неефективен и отнема страшно много време. Така с времето, хората малко по малко са започнали да използват трети предмети, които обикновено се срещат рядко в природата и имат някаква стойност.

Това е било и началото на паричната система, където аз и ти разменяме ресурси с обща валута.

Всичко, което са парите е една обща еденица за размяна, която и двамата сме съгласни, че има стойност.

И докато в днешно време си мислим, че златните монети и скъпоценните метали са били първите пари, истината е, че сме изпозлвали какви ли не странни работи за търговия през годините.

Единственото условие нещо да бъде използвано като валута е да е достатъчно здраво и трудно за набавяне.

Точно затова кравите, прасетата и козите са се използвали в голяма част от човешката история като валута.

Кравата живее доста време, не се среща чак толкова често и има някаква стойност, защото дава мляко.

Когато колонизаторите са пристигнали в Америка, алкохолът се е използвал като валута, а цигарите се използват като пари в много затвори и военни лагери.

В древен Китай използвали ножове и различни видове железни инструменти като пари. С времето хората осъзнали, че не е много удобно да носиш остри предмети в джоба си, предметите станали все по-обли и кръгли и така малко по малко започнали да се секат първите монети.

Една от най-модерните банкови системи на древността била тази на остров Яп. Хората на остров Яп използвали огромни камъни в формата на донът с дупка по средата като валута.

Камъните били добивани от съседни острови, тък като на остров Яп просто нямало такъв природен ресурс. След време камъните станали толкова огромни, че жителите дори не ги премествали, а просто помнели кой камък на кой принадлежи и ги прехвърляли през нещо като счетоводно книга.

Ако това ви звучи познато на същия принцип работи и Bitcoin, а хората на Яп измислили Blockchain преди хиляди години.

Веднъж, когато моряците се връщали от поредната си експедиция за камъни, лодката им се счупила и потънала на дъното на морето заедно с камъните.

По някаква случайност обаче екипажът оцелял и след като се върнали на острова, хората просто решили, че това пак се брои за камък и дори до ден днешен някой притежава някой огромен камък на дъното на морето.

Когато говорим за пари, няма как да не споменем и кралят на парите. Нещото, което се е използвало за размяна на стойност най-дълго в историята на човечеството.

Знам, че повечето от вас сега си мислят, че това е златото, но всъщност най-дълго използваната валута са били рапанчета.

Или така наречени Cowry shells. Те били доста оскъдни, сравнително леки и красиви. Рапанчетата служели перфектно стотици години като доминиращата световна валута.

Всички тези пари обаче имат нещо общо и това е, че всички те са нещо като стока или така наречените Commodity money, което означава, че самата валута има някаква стойност сама по себе си.

Тези валути са полезни дори и да не търгуваш с тях за разлика от хартиените пари. Златото е здраво и красиво, добитъкът служи за храна и дори от раковините можеш да направиш бижута.

Защо тогава сме зарязали тези страхотни валути и сме се преместили към хартиените пари? Защо ще размениш козата си за нещо безполезно като купчина хартия?

Агрументът изглежда доста логичен, но колкото повече пораства икономиката ти, тази система започва да показва своите слабости.

Една от тях е, че тези ресурси са тежки за пренасяне. Ако искаш да похарчиш огромно количество злато ще ти е доста трудно да го преместиш от едно място на друго без да те оберат.

Огромен проблем е и девалуацията на тези валути. Какво ще стане ако някой разтопи златото премеси го с други метали и направи от 1 монета 10 или ако някой сипе вода в алкохола.

Това като цяло не е огромен проблем, по-големият проблем идва, когато икономиката ти стане толкова голяма, че просто няма достатъчно злато или сребро за всички.

Колкото и да копаеш каквото и да правиш в един момент не всеки може да си позволи 1 златна монета и няма как да се покрият нуждите на цялото общество.

Другият голям проблем е, че когато някой изведнъж намери нова златна мина и внесе огромно количество злато в икономиката, валутата ти се обезценява и се получава инфлация.

Точно това се е случило с Европа, когато Испания започнала да внася огромни количества злато от Южна Америка в периода на колонизация и цените на всичко поскъпнали няколко пъти. Някакси започваш да цениш по-малко златото, когато някой изсипе една кофа с монети пред теб.

Тези неща обаче са видни само, когато виждаш голямата картинка. Историята на банките и появата на хартиените пари е дори още по-интересна.

Това обаче някой друг път.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *