Categories
_

Какво е Bitcoin?

Bitcoin е технология за прехвърляне на стойност без посредник.

Това е фундаментът на който се гради всичко друго. Преди да говорим за свойствата му като валута и качествата му за съхраняване на стойност в основата си Bitcoin е просто технология, която цели да премахне посредникът при транзакциите между хората.

Посредник в нашият случай може да бъде банка или всяка друга компания или институция, на която се доверяваме, за да извършваме покупки и транзакции.

Защо обаче са нужни посредници и как са се появили?

Нека си представим, че имам 1 ябълка, която искам да дам на вас. Седим си на пейка в парка аз ви подавам ябълката, вие вече имате 1 ябълка, а аз имам 0 ябълки.

И двамата знаем, че това се е случило, защото и двамата сме били там. Всичко е точно и лесно и няма абсолютно никакъв смисъл някой да одобрява нашата транзакция.

Какво обаче става ако искам да ви пратя същата тази ябълка до друг град?

Първият вариант е да запаля колата, да пропътувам няколко стотин километра и да ви дам ябълката без посредник. Това обаче е доста неефективно. Ще загубя много време и горивото най-вероятно ще струва повече от стойността на ябълката.

Този проблем го е имало още от древността и затова повечето търговия се е случвала локално. С развитието на човечеството обаче хората са осъзнали, че могат да пратят ябълката по някой друг човек, който често пътува до вашият град и да му дадат малка комисионна.

Нашата транзакция е по-евтина. И аз и вие и човекът който пътува печелим и имаме полза от това да използваме посредник.

Така този пътуващ човек започнал да носи хиляди ябълки на един курс, а също и кожи, дрехи, бижута, храна и всякакви други неща, които са нужни в търговията.

Така се появили първите посредници. Разбира се, транспортирането на физически предмети няма как да бъде заменено от Bitcoin и винаги ще има нужда от някаква транспортна фирма, на която да плащаме комисионна, но не всичко в този живот е ябълки и физически предмети.

Повечето транзакции в днешно време са прехвърляне на пари и в повечето случаи ние не прехвърляме хартиените банкноти физически, а просто дигитални данни по интернет.

Сега да си представим, че искам да ви пратя 1 дигитална ябълка. Проблемът е, че ако пратя ябълката на вас, мога да я пратя и на още хиляда човека. Просто копирайки ябълката мога да направя 1000 ябълки без никакво усилие.

По този начин ябълката, която съм ви пратил губи своята стойност и съм я похарчил няколко пъти, което не би трябвало да се случва с нещо, което служи за размяна на стойност. Това по дефиниция вече не е валута.

Замислете се малко за този проблем. Как да ви пратя нещо по интернет, така че аз със сигурност да го загубя, а вие със сигурност да го получите. Как да стане така, че след транзакцията аз да имам 0 ябълки, а вие да имате 1 ябълка.

Това е проблем който цялото човечество се е опитвало да реши доста време и решението като цяло е да използваме банка или посредник. Аз давам моята дигитална ябълка или пари на банката, тя ме таксува за това и вие получавате парите или дигиталната ябълка по вашата банкова сметка.

Всичко изглежда прекрасно, но това дава огромна мощ на банките и те постоянно вдигат таксите. Тъй като нямаме друга алтернатива, хората сме готови да платим каквато и такса да ни поиска банката, стига парите ни да пристигнат до другия край на света.

Единствената причина таксите да не са хиляди левове е, защото различните банки се конкурират коя ще предложи най-ниската цена и така, цената се държи до някаква степен стабилна.

Да, обаче, таксите все още са високи. На локално ниво не, но ако някога сте пробвали да пратите пари до друг континент знаете, че ще бъдете таксувани няколко пъти и над 1% от парите ви ще отидат в такси. Това е дори още по неефективно за малки транзакции, където таксата може да надхвърли 50% от стойността, която пращате.

Очевидно цялата тази система може да се подобри, но дълги години никой не беше намерил друго решение. За да имаш сигурност на транзакциите ти трябва посредник, който да може да ти даде гаранция. В замяна на тази гаранция, посредникът взима определена комисионна.

Идеята, която Satoshi Nakomoto предлага през 2009 година на пръв поглед е доста простичка, но той е първият който подрежда всички части на пъзела.

За да се премахне посредникът всеки човек ще си пази своя собствена счетоводна книга с всички транзакции, които някога са направени. Тази счетоводна книга е така нареченият Blockchain, а стойността, която се прехвърля е Bitcoin.

Притежанието над всеки Bitcoin е защитено с криптографски ключове или нещо като потребителско име и парола. И двете са уникални и е практически невъзможно да бъдат хакнати освен ако сам не си дадеш паролата на някой.

Тази идея я е имало от много години, но проблемът винаги е бил, че някой от хората може да реши да запише грешен запис в счетоводната книга и по този начин да открадне пари от някой друг. Сатоши решава този проблем с представянето на Proof of Work алгоритъма, който в основата си изисква да имаш голяма процесорна мощ и да решаваш криптографски пъзели.

По този начин броят на честните хора винаги ще е по-голям от броя на злите. Хората, които пазят истинността на Blockchain се наричат миньори и като награда за това, че предпазват системата получават малки такси от транзакциите и ново генерирани монети.

С времето става все по-трудно да се генерират нови монети и затова в днешно време има цели фабрики за копаене на Bitcoin. В един момент след около 100 години единствената награда, която ще получават миньорите е таксите от транзакциите.

В основата си Bitcoin е една голяма счетоводна книга, която се пази от измами благодарение на криптография.

Основната идея зад Bitcoin е да се премахне посредникът при транзакции. Bitcoin също има посредник, но това е колективната процесорна мощ на всички миньори. Това гарантира разпределянето на таксите и наградите по честен и ефективен принцип.

По този начин се получава една стабилна система с много по-ниски такси, в която всички печелят.

Другото уникално качество на Bitcoin е, че има краен брой монети. Точно като златото Bitcoin е рядък и не може някой просто да принтира 1 милион нови монети. Това прави Bitcoin страхотен за съхранение на стойност и за разлика от хартиените пари го прави дефлационна валута и добра инвестиция.

Това обаче е история за друг път.

One reply on “Какво е Bitcoin?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *