Categories
_

Какво е Ethereum?

В основата си Ethereum е платформа за писане на децентрализиран код.

Под децентрализиран код разбирайте компютърни програми, които вместо да вървят на 1 централен сървър работят на всеки един компютър в Ethereum мрежата.

Този децентрализиран код в криптовалутите се нарича Smart Contracts или умни договори.

За по-любознателните Ethereum е виртуална машина върху Blockchain технологията. Както C# и Java изпълняват bytecode на сървър, така Ethereum изпълнява bytecode на цялата мрежа от компютри на миньорите.

Признавам, че това е изключително иновативно и има потенциал да промени света, но самия Ether или ETH валутата като цяло няма никаква инвеститорска стойност.

Стандартните приложения работят на централен сървър. Ако вземем например Messenger, всички съобщения, които пращаме отиват в сървърите на Facebook. По този начин правителствата могат да четат всичката ни информация, да ни правят психологически профили и общо взето да знаят всичко за нас.

От една страна това не е причина за паника, защото така или иначе се случва от хиляди години. Всеки знае, че телефоните се подслушват, e-mail-ите ни се анализират и четат и всичко, което правиш online е известно на много хора, но все пак е проблем.

Да вземем сега втори пример с Skype. Уникалното нещо на Skype беше, че никой не можеше да следи комуникацията ти, защото технологията му беше Peer-to-peer. Това означава, че връзката е от човек на човек без да се минава през централен сървър.

Казвам беше, защото откакто Microsoft го купиха това не е така и доста от комуникациите се пазят на сървърите на Microsoft.

Това, което дава Ethereum мрежата е криптографски защитени приложения, които никой не може да спре или да проследи. Единственият начин да бъде спряно Ethereum приложение е ако се унищожат всички компютри, които използват Ethereum, което е практически невъзможно.

И това е нещо, което не се беше случвало в историята на човечеството. Никога досега не сме имали възможност да пишем децентрализирани приложения по лесен начин.

Проблемът е, че повечето хора си мислят, че точно заради това, Ethereum е добра инвестиция. Всъщност всичкият този Ether или Gas са нещо като жетони за ползване на Ethereum мрежата.

Самият Solidity или езикът на който се пишат децентрализираните приложения (Smart Contracts) позволява много неща, но в момента се използва само за едно единствено нещо и това е да се правят нови валути.

Всичките тези ICO (Initial Coin Offering), всичките тези нови криптовалути са 5 реда код на базата на Solidity. Общо взето правиш нов Smart Contract, кръщаваш си го Coin123 и вече имаш ICO.

Повече за това нещо може да прочетете в официалната документация на Ethereum тук:
https://www.ethereum.org/token

Като цяло в това няма нищо лошо, но аз просто не обичам хората да бъдат подлъгвани по този начин, защото никое ICO не казва, че всъщност иска просто да открадне парите на нормалните хора, които нищо не разбират от технологии.

Моята монета Coin123 в случая ще бъде дъщеря на Ethereum и когато стойността на моята монета се вдига се вдига и стойността на самия Ethereum.

Това в икономиката се нарича Ponzi схема или някои хора го наричат просто балон.

Дори и все пак да имаше някакъв смисъл от толкова много монети, Ethereum няма краен брой монети и за разлика от Bitcoin е инфлационна валута.

Нови ETH токени се принтират постоянно или по-скоро копаят и ако имаш и държиш някакви твоите се обезценяват.

Тези токени имат стойност само ако ще пишеш децентрализирани приложение и са нещо като купуване на Cloud storage, но в Ethereum мрежата. Това не е инвестиция по никакъв начин.

В момента можете да инвестирате пари, за видео карти и машини за копаене на Ethereum, но прозорецът е малък, защото трудността доста се вдига и като цяло и това ще стане неефективно. Разбира се машината ще може да я ползвате и за други валути, така че не е лоша инвестиция.

Ако търсите в какво да инвестирате парите има Bitcoin, Litecoin, Decred и всякакви други монети, които имат оскъден капацитен и служат за съхраняване на стойност.

Ethereum е добър за програмисти, които искат да научат Solidity и да пишат децентрализирани приложения, но просто не става за съхраняване на стойност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *