Categories
_

Какво е Iris и как се появи?

Защо постоянно го рекламираш, какво по дяволите е и защо да ми пука?

Напоследък доста хора ме питат този въпрос и обвинявам себе си, че досега не съм му дал хубав отговор. И аз съм човек и аз се уча, хубаво е, че съм спамил достатъчно, че всички да знаят, че правя Iris, но съм изпуснал нещо. Да обясня на човешки език какво точно е Iris и откъде се появи.

Историята

Нека започна като се върна малко назад. Когато бях малък никога не съм имал проблеми с очите, зрението ми беше перфектно и въобще не съм се и замислял за тях. Живеех си на село, шляех се наляво надясно, играехме разни игри и така.

Започнах да пораствам и когато бях на 10 купиха на сестра ми първият компютър и аз само я молех да седна малко, за да играя някоя игра, а тя си пишеше по цял ден с някой и ме игнорираше. Това да си жена е много тегаво, на мен никой не ми пишеше. Аз просто исках да си играя в Kefche, а не можех да се доредя. Все пак, когато идваше моят ред, включвах компютъра, чаках 30 минути да зареди, още 20 да се отвори браузъра и след още 10 ме гонеха. Беше много тъпо.

Тогава тренирах футбол и въобще не ми пукаше за програми, интернет и т.н. Просто исках да играя GTA. Родителите ми обещаха, че ако влезна в училище за компютри ще ми купят един, защото ще ми трябва и аз се нахъсах. Все пак ставаше въпрос не за каква да е GTA ами за San Andreas. Можеше да караш мотор там и да летиш с трактори.

В периода между 10 и 14 години се опитвах да си инсталирам разни игри и да им слагам кракове. Така малко по малко започнах да разбирам как се използва компютъра и научих клавишните комбинации Ctrl+C и Ctrl+V. Това е нещото, което беше повратен момент сигурен съм.

На 14 влезнах в такова училище за компютри и т.н. и т.н. и на 17 след много прочетени книги и много код започнах да работя като програмист. Тогава за пръв път почнах да си слагам капки за очи. Нещо мониторите бяха много гадни и много ме товареха. Та тубичка след тубичка мина една година и отидох на очен лекар, защото си бях напълнил цялото шкафче с празни тубички за очи.

И бам, момчето с перфектно зрение има диоптър 1-ца. Седя гледам докторката, гледам се и мигам на парцали. Следващата година положението се влошаваше. Успоредно с работата правих една моя игра, имах домашни в училище и отделно започнахме да използваме Facebook от време на време и часовете пред компютъра ми станаха 14-16 на ден.

На връх 19-тият ми рожден ден дадох обещание пред себе си, че ще си оправя очите и зрението. Много хора не знаят, но тогава ми беше първият път когато фалирах и четвъртият или петият ми бизнес провал.

Първо отделих половин година да разработя една игра за мобилни телефони, която се провали и имаше цели 58 изтегляния (главно от мен и от приятели, които ми се смееха колко бъга има), а после вложих всичките си събрани пари тогава към 5 хиляди, за да купя части и да сглобявам 3D принтери. 1 година по-късно не можах да продам нито един и ми беше много гадно. Хората искаха да принтират пари, а моят принтер можеше да прави само пластмасови модели и храна.

Както и да е, оживях, мина един месец, взех си заплата и реших да си погледна малко очите и зрението. Почнах да си чета разни работи за очите как работят, защо ни болят, сложих си един таймер на телефона да ми напомня да ставам от компютъра на всеки 30 минути и да гледам надалече, после си сложих една програма на компютъра, която беше много зле, но ми напомняше да ставам.

Разбрах, че синята светлина има вреден ефект върху очите и си сложих още 1-2 програми. Писах на разработчиците, защото исках да ми добавят нещо, но никой не ми отговори и така.

В същото време говорех с приятели и ги навивах да участваме в едно съзтезание на Microsoft – Imagine Cup, защото наградата за световните шампиони беше 50 000. С това ги спечелих явно, защото събрах всичките супер звезди, които познавах. Топ топ най-добрите ми приятели в кода, дизайна и хардуера. Даже логото и част от дизайна на Iris още е същият, който едното момче направи тогава. Кода, понеже разбирам от това го преписах 5-6 пъти, но логото е уникално, въпреки че и то не беше първият вариант.

Въртяхме си идеи, минахме през пречистване на вода и устройство за гонене на комари до безжично електричество. Не си спомням как, но се спряхме на това да направим приложение, което да ти засича миганията и да ти напомня да мигаш по-често. Интересното е, че днес това е нещото, което никой не използва в Iris.

Идеите са хубаво нещо, но всички знаем, че не струват нищо. След 2 месеца яко бачкане, всички се разцепихме, всеки ден нови версии, яко спам в социалните мрежи и много код и безсънни нощи накрая спечелихме тук в България, но загубихме на полуфиналите. Нахъсах останалите после да намерим инвестиция и да правим стартъп, но всички ни отрязаха и ни казаха, че това, което правим е супер тъпо и безсмислено.

Последно си спомням как препсувах всички инвеститори и изнесох някаква реч, която трябваше да е супер мотивираща, нещо от сорта на: Не ни трябват пари и инвеститори, айде ще бачкаме по 16 часа всеки ден и ще успеем да изкараме някой лев след 1 година. Аз принципно съм си откачен, обаче май не успях да мотивирам никой и Iris умря.

Следващите месеци всичко си беше по старо му, работа и код. Нещо обаче все ме човъркаше, че не трябва да го заебавам този проект. Минаха няколко месеца и някакви хора не знам от къде и как са разбрали за сайта, но почнаха да ми пишат за бъгове и да ми искат разни работи да добавя. Аз разбира се им отговарях, че проекта е прекъснат и вече не се поддържа.

И тогава един ден получих e-mail. Беше от човек, който е търсил с месеци софтуер, който да му променя яркостта на екрана и пишеше буквално, че ни обича и че сме му спасили живота.

Тогава си казах това е. Ще го направя. Ще направя бизнес от това и ще направя най-разцепващият софтуер. Само че този път, ще е различно. Ще го направя сам и ще дам всичко ама всичко, което имам.

Говорих с останалите, никой нямаше нищо против да продължа проекта сам, написах на един лист какви бъгове трябва да се оправят, писах на всеки един човек, който беше дал feedback за софтуера и му казах Iris е в разработка, от днес аз съм най-добрият ти приятел, може да ме търсиш 24/7 и ти обещавам, че ще ти отговоря до 15 минути, от теб искам само да го ползваш и да ми казваш как е.

Една седмица по-късно напуснах работа и зарязах университета и започнах нон-стоп да пиша код, статии, да говоря с потребителите и да го промотирам.

Това беше юли миналата година и така до днес. Накратко това е историята за самият старт. Юли беше ден нула. Следващата година беше най-трудната физически и психически в живота ми и не е станало по-лесно. Напротив, с всеки изминал ден става все по-трудно.

В момента Iris има над 100 000 изтегляния и се ползва в над 140 държави, а аз вече не нося очила, въпреки че отново седя по 12 часа пред компютъра.

Какво е Iris?

На първо място Iris е софтуер. Софтуер е програма, която се инсталира на компютър или телефон. Това е начинът по който го разпространявам.

Главната цел на Iris е да ти прави монитора полезен за очите. И тук идва въпроса, хубаво де ама как, какво точно прави?

Мониторът ти е като слънцето, излъчва всички цветове в определена яркост. През деня е добре да сме навън и да седим на слънце, но през нощта не е нормално да гледаш слънцето. Самото ни тяло не реагира добре на светлината вечер и това е причината да не можем да заспим няколко часа след като седим до късно пред компютъра.

Цялата тази работа със съня се дължи главно на един цвят и това е синият. Когато вечер гледаш много синя светлина не можеш да заспиш. Това си има научно обяснение и е доказано, но си обещах да не използвам сложни думи.

Това, което прави Iris е, че прави мониторът ти да излъчва по-малко синя светлина вечер и го прави един такъв леко червеникъв. Малко е странно в началото, но след няколко дни не можеш да живееш без него и спиш като бебе.

Другото главно нещо, което прави е, че ти намалява яркостта на екрана без flicker. Flicker е премигване на екрана. То се случва много пъти в секунда, почти не го забелязваме, но е страшно вредно за очите. Iris го премахва и по този начин прави монитора да не свети силно без вредните ефекти на премигването и да е като книга през нощта.

През изминалите месеци правих и много други иновации, но това са 2те, които хората най-много харесват и които след няколко дни ще бъдат в една малка програма, която се казва Iris mini. Тя ще е безплатна и ще прави всичко автоматично. Само я цъкваш 2 пъти и забравяш за нея.

Досега просто Iris беше насочен към по технически грамотни хора, но това ще го променя. Iris mini е за всеки, автоматичен, малък и безплатен. Когато го пусна след няколко дни просто го пробвайте и ми кажете, че не е най-якото нещо на света.

Iris е резултат на програмиране всеки ден по над 10 часа от моя страна за последната година. За мен Iris е една мечта, за някои хора е най-готиният софтуер, за други е просто тъпотия, която им прецаква цветовете на екрана.

В бъдеще ще се опитвам да обяснявам по-добре и по-човешки какво точно прави, но препоръчвам на всеки просто да го пробва, за да разбере за какво говоря.

И ако някой има въпроси, може да пише в коментарите, на лично съобщение или да ми се обади по телефона.

П.С.
Ето бета версия на новият Iris mini, който е насочен към всички, ако някой иска да го пробва: http://iristech.co/download/1484/
Това е официалният сайт на Iris на английски http://iristech.co/. Тук има много статии за това как работи и какво прави.

11 replies on “Какво е Iris и как се появи?”

Здравей, Дани! Невероятно е това което си направил. Моите адмирации и благодарност! Очите ми се чувстват много по-добре и мога спокойно да пиша. Господ да те пази и закриля. Ще се радвам, ако ми препоръчаш такава програма за телефона ми iPhone 6s.
С най-сърдечни поздрави,
Илиана

Здравей! Чудя се доколко променя цветовете… Дали е удобно да постнеш две снимки, за да видя разликите?
Тъй като рисувам, ми е важно да виждам на екрана, какви цветове ползвам 🙂

Много е яко, когато си следваш пътя! Тогава се случват разни синхронни събития, които ти показват – да това е! 🙂

Поздрави!
Биляна

Здравей Даниел, чудесен software, инсталирах си го в komputer ,версия мини. Но,искам да знам дали è подходящ и за телефони Huawei G7 L-01 (Андроид), питат ме приятели от Италия . Благодаря !

Уау бро… не бях чел по-голяма глупост…. да бъда честен не го четох цялото… мн глупости пък и дет се вика пвремето е пари а ти не ми плащаш да ти чета простотиите….. Кво да ти кажа чуек… монитори… работи за по 3 бона… копирани продукти.. конспирациии…елюминати.. що не напишеш някаква книжка 20 страници и стига мрънкал…

здравей! Опитах се да инсталирам програмката на един малък лаптоп Самсунг, но показва някаква грешка

Здравей Приятелю!
бях чувал за ирис по новините, но тогава не му обърнах внимани. Но снощи, поредната вечер, когато преди да заспя дочитах нещо на телефона и усетих как колкото и да е намалена светлината му ме дразни и се сетих за софтуера ти. Намерих го и го инталирах – моментално “странно червената светлина” ми се стори по успокояваща.
Днес първото нещо. което направих е да инсталирам ИРИС и на компа си на работа. След 30 мин. си направих теста да го спра – това е ужас !!
Никога вече не искам да го спирам! не се шегувам . .!!
Препоръчах го на жена ми, брат ми и един колаге – зазах им – изтрайте 15 мин. докато свикнете със странната червена светлина и ми кажете какво става..
Човек – това е революция! Не знам как ще е след няколко дни ползване, но сега вече съм сигурен, че това е първото нещо, което трябва да бъде инсталирано на нов комп!

Благодаря ти, Дани!

Поздрави!
Дилян Димов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *