Categories
_

Как да пазим очите си от компютъра?

Темата за предпазването на очите от различните видове светещи екрани ми е интересна от доста време. Всичко започна с създаването на Iris. Тази статия е за всички научени неща до сега по пътя и 1 година предпазване на очите на хората.

Сякаш изведнъж всички започнахме да прекарваме по много време пред LCD монитори. И не говоря само за компютри. Телевизори, таблети, смарт фони, лаптопи, смарт часовници, панели по улиците, а бе направо сме бомбандирани отвсякъде от светлина. И това е нещо ново. Ново на десетина години поне в нашата малка държава България. Мониторите стават все по-големи, очите ни болят все повече и на доста от нас въобще не ни пука. Какво пък един път се живее #YOLO
yolo_hashtag

Ок разбрах. Ако ти си човекът на който не му пука за нищо спри да четеш и отиди да гледаш Big Brother. Няма на какво да те науча. Но ако си от хората като мен, които искат да живеят дълго и да имат перфектно зрение тази статия е за теб.

В момента настъпва глобален феномен. 90% от хората, които използват компютър имат някакви проблеми с очите, дали ще е леко дразнене, дали не виждат, не могат да заспят вечер, а бе някакъв ужас. И това е проблем. Проблем е за хората като мен, които трябва да прекарват по 8-10 часа пред компютъра. Проблем е за програмисти, артисти, дизайнери, маркетолози, писатели, сетихте се да за много хора. Наскоро лекарите му дадоха и официално име Computer Vision Syndrome.

Без повече приказки да започнем от

Основите

Тук ще ви представя няколко супер простички съвета, които трябва да направите само веднъж и ще получите огромен benefit за цял живот.

Монитор

Може би едно от най-важните неща. Хубавите монитори са скъпи и цената им не пада. Това е гадната истина. Има много неща изписани по интернет можете хубаво да се начетете аз няма да влизам в много детайли.Ще ви дам 2 ултра мега уникални линка:
Как да си изберем монитор?
За вредата от ШИМ при контролиране на яркоста
Да та общо взето мега изчерпателни статии за всичко свързано с мониторите. Това добре ако имаме пари ще си купим хубав монитор, обаче какво правим, когато нямаме.
Това беше един от проблемите върху, които много мислих, когато започвахме да правим Iris.
Все пак има алтернатива. На максимална яркост не се използва ШИМ, т.е. не се намаляват трептенията на екрана, т.е. не ни болят очите. Обаче в днешно време както всички производители се надпреварват на кой му е по-ярък монитора това не е ок.

Малко по-geeky информация.
Твърди се, че за да е недоловима честотата на премигвания на екрана, тя трябва да е над 1000Hz за CCFL и над 4000Hz за LED. А реално имаме монитори с пулсации около 150-200Hz за CCFL и 200-400Hz за LED дисплеите.
Съвременните монитори са с максимално ниво на яркост 400-500 cd/qm, при необходимо за човек ниво в нормални условия на осветеност едва 120 cd/qm. Комфортното ниво на яркостта се достига при задаване на 30-50% яркост от менюто, при което пулсациите от ШИМ се усещат от всеки потребител и да това е ужасно.

Решението, до което стигнахме с Iris беше да контролираме brightness-a софтуерно с помощта на видео картата. Така си слагаш хардуерният brightness на макс и го контролираш софтуерно. И нямаш проблеми с честотата и нивото на яркост е ок. Общо взето Win win. Искаше ми се да дам алтернативи, но така и не намерих ако някой знае нещо подобно да сподели.

И все пак за обобщение купете си хубав монитор ако имате пари, ако не контролирайте си brightness софтуерно с някаква програмка.

Къде да е прозореца?

Слушайте внимателно няма да повтарям. Прозореца трябва да е встрани, т.е. от ляво или от дясно.

Зад вас е лошо, защото може да се отразява светлина от монитора. Светлината в помещението не бива да се отразява в монитора, тъй като “замърсява” изображението и натоварва очите.

Силно блестене зад монитора пък затруднява фокусирането на погледа и постепенно уврежда очите. Прозореца не трябва да е пред вас.

Добре това беше лесно.

Очите и монитора

Отражения

Една от инвестициите, които си заслужават според мен е да си направите очен преглед и дори и да нямате проблеми да си вземете очила с антирефлексно покритие. Не мисля, че има вредни ефекти от това, но помагат доста особено в офиса с ужасните светлини и отражения отвсякъде. Има такова покритие също и за екрани, което помага при наличието на светлини зад вас.

Разстояние от монитора

Почти всички седят прекалено близко до монитора. Тук правилото е колкото по-далече толкова по-добре.
Както някои хора казват говори ми в цифри, вашият монитор трябва да бъде на около 70-80 см разстояние от очите ви. Четете с по-голям шрифт.

Позиция на екрана

Горната част на монитора ви трябва да бъде на нивото на очите ви, така очите се натоварват по-малко и са по-затворени.
Гледайте екрана право напред. Избягвайте да го гледате под ъгъл от ляво и дясно. Не си изкривявайте врата назад. Ок това беше малко прекалено съгласих се. Не е задължително.

Очила

Ако ви болят очите прегледайте ги може да имате нужда от очила. Хубаво е дори и да нямате проблеми да си вземете някакви с антирефлексно покритие. Помагат от личен опит го казвам.

Капки за очи

Напоследък доста нашумяха капките за очи. Като човек който е ползвал много мога само да ви кажа.
Не използвайте капки за очи
Мое лично мнение. Използвал съм всичко каквото имаше в аптеката. Най-добре се чувствах от едни билкови Афомил се казваха, но пак не беше ок. Изкуствените сълзи са пристрастяващи и ми ставаха още по-сухи очите след като ги ползвах дълго време. От 1 година не съм ползвал капки и очите са ми добре.
И все пак за някои хора може да са решение за това съм ги добавил.

Напреднали

Почивки

Тук има едно много известно правило 20-20-20. На всеки 20 минути поглеждайте към обект на 20 крачки за 20 секунди. Идеята е простичка. Очите се натоварват, когато сме се съсредоточили в компютърния екран, а човешкото тяло е направено за много движения с очите и гледане надалеч. Също когато четем или седим пред компютъра мигаме по-рядко, много по-рядко от нормалното. От моя опит това правило е малко неприложимо, но на всеки 30 мин или 1 час да почиваме по 5 мин става.

Трудното е да се отлепим от компютъра и да следим колко време е минало.
За времето има доста таймери за напомняния за почивка. Доста от тях работят перфектно.
Истински трудното нещо е да се отлепим от компютъра. Знам че звучи странно, но първосигналната реакция когато се ползват такива Break reminders е просто да ги игнорираме, колкото и да искаме да си пазим очите. Когато започвахме да правим Iris доста мислехме и как да решим това. Стигнахме до едно перде, което се показва на интервал от време и се маха след като изтече друг интервал за почивка. Ето картинка на това, за което говоря:
Untitled
Разбира се може да го Postpone-неш и т.н. Да обаче и това не е достатъчно по-някой път. Направихме Strict mode който не можеш да го затвориш дори и да искаш. По едно време бях стигнал толкова далеч, че клавишите не ти работеха и единствения начин да разкараш това перде беше да рестартираш. Има и други функционалности, но не пиша тази статия, за да правя реклама.

Накратко почивките са супер важно нещо. За продуктивност, за очите, на всеки час станете от компютъра погледнете през прозореца или просто затворете очи. Очите ще са ви благодарни.

Премигвания

Когато сме се съсредоточили върху компютърния екран или докато четем е факт, че мигаме по-рядко. И ако ще говорим в цифри честотата ни на премигвания се намалява с 66%.
Нормалните премигвания в минута са горе долу между 12-15 в минута, но когато сме пред компютъра това число намалява до 4-5 премигвания в минута.

Още не съм намерил хубаво решение за този проблем. Това, което направихме с Iris беше да използваме камерата и да засичаме премигванията с изкуствен интелект. Въпреки че засича, показва и работи, все още не е достатъчно добро решение. И мисля, че няма и друга добре направена програма за това.
Untitled2
Накратко премигвайте повече. Когато се присетите мигайте. Мигането овлажнява очите и ги почиства от боклуци. Премахва зачервяването и болката.

Яркост на екрана

Идеалният вариант е да съвпада със светлината в стаята. Принципно си има специални изисквания, но няма да ви карам да си сменяте лампите. Опитвайте да съвпадат. И пак казвам внимавайте с ШИМ. По-добре максимална яркост от трептящ монитор. Ако мониторът ви има ШИМ, контролирайте яркостта с програма подобна на Iris

Синя светлина

Добре това е малко по-сложничко и е от скоро. Наскоро след множество научни изследвания разбрахме, че синята светлина била много специална. Контролира ни съня, дава ни енергия, лекува ни и може да ни причини няколко вида рак. Това последното не го очаквахте нали.
Много от вас знаят как горе долу работи окото. Благодарение на над 130 милиона фоторецепторни клетки в ретината (пръчици и конусчета), мозъкът използва светлината за да изгради образи. Да обаче наскоро (през 1998 година) един учен на име Ignacio Provencio открива нов фоторецептор наречен Меланопсин(Melanopsin).
Не ми се влиза в детайли но Меланопсин-ът не участва в разпознаването на цветовете. Той разпознава дали е ден или нощ и по-този начин регулира биологичният ни часовник.
И може би се чудите как го прави? Точно така синя светлина.
Меланопсин-ът реагира на светлина с дължина на вълната 460-480nm, т.е. синьо.
Напоследък постоянно се правят проучвания за ефекта на синята светлина върху тялото, как да я използваме за контролиране на настроението, на съня и т.н.
Circadian-Rhythm
Това, което е доказано и за което ви обяснявам всички тези неща е, че вечер е вредно да гледаме синя светлина. А кое излъчва синя светлина? Точно така всичко! Компютърът, телевизорът, телефонът, LCD и LED навсякъде около нас. Само електрическата крушка все още става. Евала на Томас Едисън.Laptop with glowing screen.
Има едно доста популярно приложение за редуциране на синята светлина вечер. Казва се f.lux. Това, което прави тази програма е пишете си локацията и забравяте за нея, когато стане вечер автоматично ви увеличава температурата на екрана прави го по-червеникав, не ви болят толкова очите и спите по-добре.

Аз също щастливо ползвах f.lux 1 месец, но имаше някои неща, които не ми харесваха, не се поддържа много много и нямаше някои функционалности, които аз исках. Хората, които работят много с цветове също едва ли ще я харесат, защото да както се досещата прецаква цветовете.

И отново исках да реша и тези проблеми. Искахме да направим f.lux на стероиди общо взето. Сега няма да сравнявам двете програми ще кажа само че Iris има повече advanced функционалностти. Други алтернативни програмки за редуциране на синята светлина отново не съм срещнал.

Това, което исках да разкажа е как могат артисти и дизайнера да вземат малко от редуцирането на синята светлина. Наскоро направихме функция в Iris, с която можеш да селектираш част от екрана, която да е с нормални цветове. Изглежда нещо такова:
Untitled2 (1)

Така че артисти и вие можете да се възползвате от това. Има също и списък от програми, които когато са активни цветовете на екрана се възстановяват.

И докато предните неща можеха да минат без никаква помощ, тук ще ви трябва някакъв специализиран софтуер. Друг начин не съм намерил.

Ако статията ви е харесала споделете с приятели. Нека повече хора пазим очите и здравето си 🙂

17 replies on “Как да пазим очите си от компютъра?”

Ще е интересно да чуем мнение за ползването на проектор, чийто образ е намален до размерите на 23” монитор да речем.

Здравей, страхотна статия, но за преимуществата за програмата казваш, че е по добра от останалите, а ще има ли версия за Линукс?

Почти е готова да, но не е голям приоритет, защото принципно Linux users обичат open source, а в момента точно си давам цялата енергия да вдигна Iris от земята и да има хора, които се абонират. Ако някой Linux user каже, че е готов да си плати 10$ я правя още днес 🙂

Звучи по-малко натоварващо, защото нищо не ти свети в очите, но общо взето всички правила важат отново. Трябва да го пробвам 🙂

Страхотна статия! Бих искала да си закупя Iris, но имам компютър и лаптоп. Ще мога ли да я ползвам и на двете машини?

Да разбира се, аз лично ще се уверя, че ще работи на всички ваши машини 🙂

Благодаря Даниел за чудесната статия. Наскоро оперирах окото си. Но още преди това лятото се качвах на 2200м ч планината. Бях с очила , които не бяха със 100 процента защита. Очите ми се зачервиха през деня, а вечерта като седнах на лаптопа усетих дразнене на очите, това Дразнене продължи и след операцията, която трябваше да ми се направи- катаракта. Докторите установиха, че имам и сухота на очите. Изписаха ми капките оптив- плюс, но само малка част от деня ми беше комфортно с тях, през другото време ми ставаше още по сухо на очите. Докато бях в болницата случайно чух, че доктор каза на една пациентка да пие повече от 2л вода. Да си кажа аз пиех до този момент по 2чаши на ден. Започнах да пич повече от 2л на ден. И наистина се получи резултат. Дразненето изчезваше, аако се почвяваше пак от телевизор или лаптоп продължавах да се наливам с вода. Много ми се иска да си купя такива очила и ако мога да използвам твоята програма за защита на очите от компютър. Благодаря за чудесната статия и БОГ да те благослови Даниел, ти ми даде надежда

Моля напишете ми
2 имена, телефон и офис на Еконт на daniel@iristech.co
Искам да ви пратя очила за компютър безплатно 🙂

zdravei. dnes si isteglih iris limitiranata versiq. izvinqvai 4e ti pisha na latinica no sam s mac-a na rabotata i to4no varhu nego go instalirah. no vse pak mi haresa tolkova mnogo che rano ili kasno, no po veroqtno rano ste si q zakupq. i ste posledvam primerati za ochilata za koito mislq ot vreme no vse oshte ne se bqh reshil da mina i da si gi napravq. vse pak znaesh kak sme nie programistite. ne spirame sled 10 chasa rabota a prodaljavame osobeno ako imame nqkoi bug v programata. vidqh che ya ima i za android i ios no lipsva za windows mobile. Ako imash interes svrji se s mene na emaila mi i moje da vi pomogna s neq. ste ochakvam nqkoe tvoe pismo.

Много полезна информация. Чудих се защо очите са ми зачервени и ме болят. Статията ми даде отговорите :)) Жив и здрав да си, Даниел!

Странно, не намирам програмата в гууглъ маркета. Свалена ли е?

az si zakupih iris mnogo mi haresva i naistina pomaga. tova koeto iskam da pitam e dali moje da se polzva i na dr ustroistvo? ili edin licens vaji samo za edno ustroistvo? ako moje da se polzva, molq da mi obqsnite kak? i vtorito koeto iskam da popitam e : poneje az e polzvam na 2700k i 50% postoqnno, trqbva li da promenqm nastroikite v zavisimost ot tova dali sega stavam ili skoro trqbva da lqgam? ili da polzvam edna nastroika ako e svetlo navun i dr ako e tumno? ili da si karam kakto do sega samo ne tazi koqto mi dopada nai mnog? Predvaritelno Blagodarq!

Здравейте, преди използва IRIS на WINDOWS 7, сега купих WINDOWS 10 но нещо програмата не работи както преди.Има ли нещо което да се настрои допълнително ? Благодаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *