Categories
_

Как се става Facebook звезда

С тази статия искам да ви дам информация, за която преди година бих платил милиони, защото всичко в интернет на тази тема е тъпотия.

Всичкият social reach който имам си го постигнах сам. Без да си показвам циците, без да се правя на тарикат, без да мятам салфетки в Плаза и без да разказвам тъпи вицове.

В профила ми няма Instagram снимки на всяка закуска, която ям. В повечето случаи закуската ми е яйца и пълнозърнест хляб.

Нямам тагове от Дубай, Малдивите и всички елитни заведения. Сутрин и вечер тренирам, а през деня и нощта работя.

Винаги се снимам без грим и от време на време просто разказвам някакви мои скучни истории.

Рядко ще споделя нещо сензационно, никога няма да се оплаквам публично и повечето време просто си работя тихичко пред компютъра вкъщи и се опитвам да популяризирам Iris.

Започнах да се интересувам от маркетинг, когато осъзнах че, за да правиш пари, някой трябва да плаща за продукта ти. За да ти плаща някой, той трябва да е чувал за теб, а за да е чувал за теб, ти трябва да му кажеш.

Науката да разкажеш на целия свят за теб или за продукта ти както се досещате се казва маркетинг.

Темата е толкова секретна, че има 2 варианта. Или някой иска просто да ти вземе парите и да не ти каже нищо или трябва да наблюдаваш и да се учиш от някакви хора, които са да кажем звезди.

Лошото е, че повечето звезди или са кифли, или са нацепени батки или са мамини синчета наследили яхти, коли, самолети и трактори.

И какво остава за нас зубърите?
Какво остава за хората, които искат да популяризират нещо полезно?
Какво остава за хората, които са умни и искат да направят някаква положителна промяна?

Ми нищо. Изглежда все едно няма друг начин освен да си роден богат, красив и всичко да ти е вродено.

Затова всички решават да станат нацепени батки и кифли. И ми е много тъжно от това.

Просто не мога да се сетя за друг пример, но мисля, че със себе си давам доста добър пример за другата страна на монетата. За мен беше много важно да не се държа като селянин и с доста проби и грешки си изградих някакви мои начини за това как да си популярен зубър.

Как да печелиш последователи с знания и труд и как момичетата да са луди по теб без да си задник.

От доста време исках да напиша тази статия, но все не ми стигаше времето. Днес отделих няколко часа, просто, защото мисля, че това е много важно, особено за по-малките деца, които нямат добър пример за подражание.

Дотук беше нещо като предистория за мотивацията зад тази статия, от тук нататък ще дам просто и синтезирано, нещата, които работят:

Недей да спамиш

Недей да публикуваш повече от 1 път дневно. Ставаш досаден. Недей да коментираш всичко, недей да си пишеш постоянно с някой. Не използвай Facebook толкова често. Работи си нещо, учи, тренирай, излизай с приятели, не е края на света ако нямаш 1000 лайка в Facebook. Не трябва да прекарваш повече от 30 мин дневно в Facebook. По-добре звънни по телефона на някой, за да го чуеш, отколкото да му пишеш по Facebook.

Публикувай само качествена информация

Просто не пиши тъпотии. Ако имаш нещо, което смяташ, че е наистина качествено, единствено тогава го публикувай. Напиши нещо, не го публикувай и ако след няколко часа още мислиш, че е качествено, го публикувай. Ако ще споделяш нещо скандално, изчакай поне още няколко часа, защото моментните решения в повечето случаи са емоционални и грешни.

Не мрънкай

Не се оплаквай за всяка тъпотия. На всеки се случва да му счупят колата, да скъса с гаджето или да види някаква селяния по улицата. На никой не му пука. Тези неща са си лични, пази си ги за себе си. Това е моето най-важно правило. За мен е супер важно никога да не мрънкам. Всеки има дни, когато е тъжен и му е гадно за нещо. Това да се жалваш социалните мрежи няма да ти помогне за нищо.

Слагай снимка

Каквото и да публикуваш слагай снимка. Всичко със снимка ще стигне до повече хора. Никой няма време да чете текст.

Публикувай в 8 вечерта

Не мога да ти кажа защо и как точно работи това, но ми се довери. Тествал съм много с маркетинг в различни часове и ако ще публикуваш нещо, нека е в 8 вечерта.

Приемай приятелства

Колкото повече приятели имаш толкова по-малко време ще прекарваш в Facebook. Звучи нелогично, но след едно число примерно 2000 ти става безинтересно да си губиш времето да четеш статуси.

Препубликувай нещо много яко

Аз лично не споделям почти нищо, но примерно единствената реклама, която съм правил “Iris е илюменат” https://www.facebook.com/iristech.co/videos/1233357043354699/
Е мотивирана от нещо, което е доказано, че хората харесват и споделят.

Поляризирай

Имай мнение за всичко. Ако в живота си човек без мнение, поне в Facebook изрази какво наистина мислиш. Ако харесваш нещо, покажи го, обясни защо. Събирай хора около теб, които харесват същото нещо и други, които го мразят.

Разказвай истории

Това лично е моят начин да популяризирам. Най-добре ми се получава, защото постоянно ми се случват откачени неща и хората се мотивират и вдъхновяват, когато разказвам историите.

Отговаряй на коментари

Не се прави на много важен. Ако някой си е направил труда да ти напише коментар, отдели му няколко минути и ти. В крайна сметка уважавай времето на другите.

Уважавай мнението на другите

Хубаво е ако някой не е съгласен с теб. Ако всички са съгласни с теб трябва да се притесняваш. Живота е готин, защото сме различни. Няма прави и криви, просто всеки иска да живее по различен начин.

Не бъди негативен

Никога ама никога не бутай другите надолу. Ако ще пишеш нещо нека е позитивно и окуражително. Не се притеснявай, има достатъчно хора, които да се присмиват на другите, ако ще правиш нещо, помагай и окуражавай всички. Ако нещо не ти харесва, подмини и си замълчи.

Не се моли за лайкове

Просто недей. Жалък си. Ако никой не харесва това, което правиш, значи не го правиш правилно. Когато пишеш качествени неща и даваш стойност на хората, те сами ще искат да ти харесват и споделят нещата.

Не спори с хейтъри

Уважи ги с 1 отговор, но не си губи повече времето с тъпотии. Недей да влизаш в безкрайни дискусии за това кой е прав. Има по-важни неща. Говори по-малко, прави повече.

Не прекалявай с маркетинга

Ако бях супер тъп всяко нещо, което пиша щеше да е за Iris, но се опитвам да пиша за всякакви теми. Все пак на никой не му пука за бизнеса ти. Просто пиши качествени неща.

Използвай Facebook video

Ако ще качваш видео нека е Facebook video, не YouTube.

Не ползвай агенции

Ако ще правиш Facebook маркетинг прави си го сам. Ако не, въобще не си прави Facebook страница. Само ще си прецакаш имиджа ако някой друг пише от твое име.

Използвай Notes

Тази статия е Note и си мисля, че аз съм единственият човек на тази планета който ги ползва. И го правя от 1 година и още никой не ме е копирал. Мощни са, използвай Note-ове.

Бъди себе си

И последно, просто бъди себе си. Истинското ти аз. Личи си като се правиш на някой друг. Не ти отива. Смешен си. Ако си зубър, бъди най-готиния зубър. Ако обичаш музика, споделяй най-яките песни. Просто бъди себе си.

Следва продължение?

Това са нещата, които съм научил за Facebook маркетинга. Чудя се дали да не напиша и една статия за това как се прави медиен бум, как да те дават по всички телевизии и във всички вестници, но не съм сигурен дали ще има интерес.

Повечето неща, които пиша са по-леки по-кратки, но маркетингът е много обширна тема и е тежък за разбиране. Трябва ти много психология и много емоциална интелигентност, все неща, които не се отдават на интроверти като мен.

3 replies on “Как се става Facebook звезда”

Ако ще споделяш видео качвай го през FB не през YouTube и да го споделиш

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *