Categories
_

Направи го лесно

Едно от най-сложните неща, които ми се наложи да се науча да правя е да обяснявам супер сложни неща по лесен и разбираем начин.

Много хора си мислят, че като говорят с термини и никой не ги разбира показват много знание, но истината е, че никой не харесва много знаещите. Ако хората не те разбират, когато говориш нещо, не са тъпи. Ти си тъп и не можеш да обясняваш хубаво.

Да го направиш лесно изисква много усилия и много знания. И все си мисля, че е най-важното качество и в бизнеса и в преподаването и като цяло в връзките между хората и комуникацията.

Когато някой си говори с мен или ми е гледал презентациите ще види едно. Изглежда сякаш не разбирам нищо, но пък обяснявам по забавен начин. И това е важно, защото когато говориш пред много хора трябва всички да те разберат.

Не може да си позволиш да използваш каквито и да е термини, трябва да правиш сравнения с неща, които всеки е виждал и чувал. Трябва всички да те разберат, дори някои хора да знаят това и да не научат нищо ново.

Разговорите са мястото, където говориш лесни неща и полагаш основи. Книгите и статиите са нещото, което ще те образова. Защото не всички имат еднакво разбиране за темата и не всички ги интересува. Даже на повечето хора не им пука особено.

Добро упражнение е да разказваш идеите си на някоя баба. Ако бабата не може да те разбере, не струваш. Дори и да не е твоята идея, опитай се да обясниш Facebook, Instagram , Viber и Snapchat на баба ти и ще видиш колко трудно е да правиш нещата лесно всъщност.

Не е тайна, че всички правим нещата грешни първият път. Когато обяснявах Iris в началото беше така:

“Мониторите излъчват синя светлина, която възприемайки се от очите спира производството на мелатонин, който е хормонът отговарящ за съня ни и за това не можеш да спиш вечер. Iris сменя цветовата температура на екрана посредством hook към графичната карта и по-този начин може да контролираш синята светлина, която се излъчва. Също така Iris премахва вредният ефект от контролирането на монитора с ШИМ и по този начин зеницата на окото не ти се изморява и очите не те болят и главата също. За хората, които прекарват по много време пред компютъра може да им напомня да взимат почивки от време на време, да засича миганията, да обръща цветовете на екрана, когато е светъл и т.н. и т.н.”

От девет планини в десета през пътя за Горно Нанадолнище. Не се прави така.

Днес след много тренировки същото обяснение изглежда така:

“Мониторите са направени да светят като Слънцето и както се досещаш не е нормално вечер в 12 часа да гледаш Слънцето.

Това е и причината да ти отнема няколко часа да заспиш, когато седиш до късно пред компютърът вечер.

Iris го променя, за да можеш да спиш по-добре. Също понеже е по-евтино повечето производители правят яркостта на екрана да се променя по начин, който е много вреден за очите и затова очите те болят повече, когато седиш пред компютъра отколкото, когато четеш книга. Iris прави седенето пред компютъра като четенето на книга. Това горе долу е основата, която е и безплатна.

Опитай го за няколко дни. Това е линка http://irismini.com/. Само цъкваш 2 пъти и го оставяш да си работи. Вечер ще забележиш как екрана ти става по-червеникав и не толкова ярък и след няколко дни няма да можеш да живееш без него.”

Сега не знам дали е перфектното обяснение, но всеки ден се старая да го направя по-лесно за разбиране.

В повечето случаи следват въпроси и почвам да дълбая малко по-малко, в зависимост от това колко иска да чуе другият човек.

Истината е, че най-добрите учители са учениците. Аз за това вече не изнасям технически презентации освен ако не е за нещо, което сега уча. Просто повечето хора, които сме добри в нещо много отдавна сме забравили какви бяха първите ни стъпки и какви бяха проблемите ни тогава.

За пример е това как да караш колело. Ами просто се качваш и го караш. Не мога да го обясня и да искам. Същото е за някои от основните неща в програмирането.

Не мога да ги обясня, те просто са ми вградени след толкова години писане на код. Мога да обясня как да се link-ват библиотеки по време на изпълнение на една програма и как кодът ти да работи на 6 операционни системи едновременно, защото примерно това е нещото, с което се занимавам последният месец, но и това ще го забравя след месец.

Да го направиш лесно е трудно и това е нещото, което различава наистина умният човек от дървения философ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *