Categories
_

Самообразование

Винаги казвам, че училището не струва. Особено мнението ми за университетите е толкова ниско, че отидох точно 2 пъти преди да прекъсна. И с това мое държание оставям впечатлението в много хора, че няма смисъл да се учиш на нищо.

Това обаче няма нищо общо с истината. Аз съм за ученето и буквално се разцепвам да уча всеки ден. Опитвам се да чета всичко, което ми падне и да попивам като гъба знанията на другите хора.

И тук искам просто да разкажа за някои от навиците, които съм си градил и за това как да се развиваме без някой да ни бие с пръчка.

Мисленето, че трябва да учиш само докато не завършиш университета е адски грешно. Едно, че буквално няма да имаш никакви практически знания след едно висше и второ, че света се променя толкова бързо, че трябва да си обновяваш знанията всяка година.

Това важи за всяка индустрия, но е много силно изразено точно в технологичната и сферата, с която аз се занимавам.

На първо място, за да се самообразоваш трябва да си освободиш време. За мен това означава:
– Никаква телевизия, вестници, списания, Facebook, Vbox, YouTube и всичко безсмислено, което отнема време.
– Никакво излежаване, почивки, кафета и дискотеки.
– Възможно най-малък социален кръг от семейство и най-близки приятели. Никакви клюки и разговори за други хора. Изхвърляне на всичкият социален боклук.

Звучи малко грубо, но колкото по-асоциален си, толкова повече време ще имаш да попиваш нова информация. Изчистването на всичките тези простотии освобождава поне по 4 часа на ден. Време, което може да го прекараш в четене или в трениране на нещо.

След като си си освободил време и вече нямаш оправдание от вида на “Нямам време” си избираш нещо, което ти е интересно и започваш да го учиш.

Сега не е задължително да е нещо скучно, може да е спорт, хоби, може просто да пътуваш наляво-надясно и да трупаш преживявания, но въпросът е да правиш нещо, което ти харесва.

Аз примерно съм вманиачен в 3 неща: Програмиране, Бизнес, Спорт. И всичко, което правя се върти около това. Постоянно чета книги за програмиране, автобиографии и всичко свързано с пари, успех, лидерство, икономика, психология, маркетинг, предприемачество и продажби.

До леглото ми винаги имам по няколко книги и всяка сутрин се разсънвам като чета 30 минути. Всяка вечер си лягам като пак чета 30 минути.

Докато съм в колата слушам някоя аудио-книга, а като малък всеки ден докато пътувах с метрото четях. Четях си на Kindle и през цялото време, в което бях в училище, защото материалът не ми беше интересен, а не исках да преча.

Да не е перфектният модел за учене, но се връзват по 2-3 часа качествена нова информация всеки ден. Умножи това по 365 дни и по 5 години и получаваш близо 4000 хиляди часа нова информация. Тренирам 2 пъти дневно по 1 час и през останалите 10 часа си работя по Iris.

Не знам до колко е правилно, но се получава един добър work-life balance, за който ми е кеф да ставам сутрин.

И докато не вярвам в ментори и учители за умствените дейности, много вярвам, че трябва да имаш достъп до хора, които са адски добри в своята специалност и да ги имитираш. Ако е програмист, начинът по-който пише код, ако спортист, начинът по който се движи и така.

Не става и само с четене. Трябва да използваш знанията си, за да правиш нещо. Примерно някакъв малък проект или страничен бизнес.

Мимикрия, четене и правене. За мен това е правилният модел за образование.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *