Categories
_

Съвет

Навсякъде където отида се раздават съвети като топъл хляб. Хора, които през живота си нищо не са постигнали учат други хора на това как трябва да живеят и какво трябва да правят.

Пиша това, защото напоследък все по-често ми се случва някой да ме пита за съвет.

Примерно как се прави успешно приложение като Iris. И аз седя, мисля, мисля и казвам нещо от сорта на: “Не знам, просто опитваш различни работи, работиш много и след няколко години може и да се получи”.

Абсолютно сигурен съм, че и това е лош съвет. Затова имам един съвет. Не взимайте съвети от никой. Не взимайте съвети от родителите и приятелите си. Не взимайте съвети от лектори, ментори, интернет и учители.

И все пак ако ще взимате съвети от някой, нека да е много успял човек. Някой, който е недостижимо успял.

Лошото е, че точно тези хора ще ви кажат нещо супер простичко, което всъщност е истината.

Аз също се питам тъпи въпроси постоянно. Например лятото бяхме на морето с приятели и последният ден, когато си тръгвахме седнахме на едно кафене в Созопол.

Отпред беше паркирано чисто ново Ferarri и аз седя и го гледам в продължение на 10 минути и си викам: “Този пич сигурно е много богат”.

Седнахме вътре, говорихме си 5-10 минути с приятелите и гледам колата още е отпред. И тогава ми дойде гениалната мисъл: “Защо не ходя да го намеря и да се запозная с него. Какво толкова може да стане? Най-много да ме изхвърлят. Какво толкова?”

Станах, намерих го и човекът ме игнорираше в продължение на 1 минута, но аз продължавах да си стоя прав пред масата му. Накрая явно му писна и ви преразказвам великият разговор, който успях да направя:

– Какво искаш?
– Здравей, колата отпред твоя ли е?
– Да.
– Исках просто да те попитам как мога след време и аз да си купя такава кола?
– Трябва да бачкаш много.
– Ок, мерси.

Усещах, че му досаждам и просто реших да оставя човека намира. И все пак какво очаквах да чуя? Някаква супер секретна формула? Някакво уникално прозрение?

Ми не, моят отговор е същият от 10 години насам. Знам какво ти трябва. Да работиш много, да се лишиш от доста неща и да продаваш. Да се провалиш 5-10 пъти. Да продаваш много. Повтори.

И в един момент осъзнаваш, че менторството е безсмислено. Съветите са безсмислени. Мнението на другите е безсмислено.

Просто, попитай се сам. Отговори си сам.

Живота е индивидуален.

Трябва да намериш своите собствени отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *