Categories
Рандом мисли и статии на български

Съвет

Навсякъде където отида се раздават съвети като топъл хляб. Хора, които през живота си нищо не са постигнали учат други хора на това как трябва да живеят и какво трябва да правят.

Пиша това, защото напоследък все по-често ми се случва някой да ме пита за съвет.

Примерно как се прави успешно приложение като Iris. И аз седя, мисля, мисля и казвам нещо от сорта на: “Не знам, просто опитваш различни работи, работиш много и след няколко години може и да се получи”.

Абсолютно сигурен съм, че и това е лош съвет. Затова имам един съвет. Не взимайте съвети от никой. Не взимайте съвети от родителите и приятелите си. Не взимайте съвети от лектори, ментори, интернет и учители.

И все пак ако ще взимате съвети от някой, нека да е много успял човек. Някой, който е недостижимо успял.

Лошото е, че точно тези хора ще ви кажат нещо супер простичко, което всъщност е истината.

Аз също се питам тъпи въпроси постоянно. Например лятото бяхме на морето с приятели и последният ден, когато си тръгвахме седнахме на едно кафене в Созопол.

Отпред беше паркирано чисто ново Ferarri и аз седя и го гледам в продължение на 10 минути и си викам: “Този пич сигурно е много богат”.

Седнахме вътре, говорихме си 5-10 минути с приятелите и гледам колата още е отпред. И тогава ми дойде гениалната мисъл: “Защо не ходя да го намеря и да се запозная с него. Какво толкова може да стане? Най-много да ме изхвърлят. Какво толкова?”

Станах, намерих го и човекът ме игнорираше в продължение на 1 минута, но аз продължавах да си стоя прав пред масата му. Накрая явно му писна и ви преразказвам великият разговор, който успях да направя:

– Какво искаш?
– Здравей, колата отпред твоя ли е?
– Да.
– Исках просто да те попитам как мога след време и аз да си купя такава кола?
– Трябва да бачкаш много.
– Ок, мерси.

Усещах, че му досаждам и просто реших да оставя човека намира. И все пак какво очаквах да чуя? Някаква супер секретна формула? Някакво уникално прозрение?

Ми не, моят отговор е същият от 10 години насам. Знам какво ти трябва. Да работиш много, да се лишиш от доста неща и да продаваш. Да се провалиш 5-10 пъти. Да продаваш много. Повтори.

И в един момент осъзнаваш, че менторството е безсмислено. Съветите са безсмислени. Мнението на другите е безсмислено.

Просто, попитай се сам. Отговори си сам.

Живота е индивидуален.

Трябва да намериш своите собствени отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *