Categories
_

Тренировките, когато си болен

Последните няколко дни се бях предобрил. Не знам дали е, защото правех сесии от по 14 часа нон-стоп пред компютъра, защото спях по 4 часа на отворен прозорец или защото се къпя със студена вода, но нещо се бях разболял.

Та общо взето събудих се аз с 38 температура и не можех да преглъщам. Познато, сигурен съм. И тук искам да разгледам един много популярен мит. Това, че когато си болен не трябва да правиш нищо и да умираш вкъщи.

Не знам защо, но всички си мислят, че да тренираш, когато си болен е лошо. Чувал съм как някои хора даже не се къпят, което е още по-откачено. Смисъл да, болен си, но това не е причина да миришеш на прасе.

Вече си болен, по-лошо няма да стане. Сега просто трябва да оставиш организма ти да си свърши работата. И да трябва да тренираш и трябва да се храниш хубаво. За лекарствата е спорно. Аз примерно пия хапчета за глава само в краен случай.

Предпочитам да си го изстрадам и да си създам повече имунитет и антитела. Все пак примерно Nurofen-а какво прави: Има ибупрофен, което е малко обезболяващо и леко противовъзпалително и псевдо-ефедрин, което да кажем, че ти свива кръвоносните съдове и ти вдига пулса. Нищо толкова специално, с което организма да не може да се справи.

Примерно ако имаш някое състезание да, изпий 10 хапчета Nurofen, 2 часа преди това и гледай какво става. На допинга може и да не те хванат, въпреки че псевдо-ефедрин е забранен. Да, когато някой каже, че никога не е взимал добавки и стероиди, познай какво, ако някога си пил Nurofen си бил на стероиди.

По принцип всяко лекарство по един или друг вид ти повишава силата на организма и един вид си се назобил. Което не е лошо, но за един тъп грип за мен няма смисъл. Няма смисъл и да спираш тренировките. Това че ще пропуснеш не е лошото. Лошото е, че ще си развалиш режима, който си градил месеци. Разваляш си навика, а навиците се градят трудно.

Дори и да е само за 5 минути закарай си гъза до залата, потренирай малко и се изкъпи. Когато си болен изхвърляш какви ли не гадости и миришеш лошо. Нищо няма да ти стане, даже ще се чувстваш по-добре после.

Накратко алгоритъмът на всеки грип е следният:
Ден 1 – Събуждаш се и ти е лошо, драйфаш, температура, гърло, там каквото се сетиш.
Ден 2 – Още по-лошо ти е, светът ще свършва и ще умираш.
Ден 3 – Започваш да се подобряваш, организма ти се е усетил и си върши работата.
Ден 4 – Почти като нов си, живота не е толкова лош.
Ден 5 – Всичко ти е минало, живота е хубав.

Ако продължи повече от 5 дена най-вероятно ще умираш и е хубаво да отидеш на лекар. И това е. Няма никаква причина да пропускаш тренировки.

Да ще има малко студена пот и трябва да внимаваш да не получиш някое схващане и да се контузиш, но иначе 2-3 дена и ще ти мине. Живота продължава.

Самата тренировка ще те излекува по-бързо. Пий си хапчетата, тренирай си, работи си и продължавай.

Не, няма да умреш. Живота ще те мъчи още дълги години. Не се путкосвай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *