Categories
_

Хората сме дръвчета

Ако искаш да имаш свобода, пари и да допринасяш на света направи бизнес/стани експерт.

Ако искаш да допринесеш на обществото ти, организирай групи, направи НПО, дарявай, строи нещо, бъди учител

Ако искаш да допринесеш на хората около теб, грижи се, помагай, обичай, отгледай нещо.

Забелязвам, че с порастването усилията ни минават на все по-локално ниво, допринасяме на по-малко хора, но в по-голяма степен.

Напоследък си правя все повече аналогии със дръвчета.

Например, какъв е смисълът на живота за едно дръвче:
Засяват те, покълваш, растеж, даваш плодчета, от теб поникват други дръвчета и така до колкото успееш според зависи какъв късмет си имал и каква грижа си получил и дал.

Как се изкарват пари:
Посяваш, поливаш, жънеш, ядеш, сееш отново или си почиваш докато не натрупаш достатъчно.

Как да постигнеш максималното:
Ако си ябълка, но се опитваш да създаваш круши, няма да ти се получи особено добре. Но пък ако мислиш като ябълка, живееш като ябълка и те поливат като ябълка, ще дадеш доста плодчета.

За ценностите:
Колкото и пари, злато и други предмети да мяташ по едно дръвче то си остава същото кирливо дръвче. Ако обаче го орязваш колкото му е нужно, сипваш му вода, когато е нужно и го пазиш от паразити до колкото можеш, дръвчето ще стане възможно най-добрата си генетична версия.

И така. Почти всичко може да се обясни с няколко дръвчета.

Не знам от къде тръгна това, но почти 25 години аз лично живях като каменна плоча. Тука сега ще изкарваш добри оценки, сега ще се бориш за тези медали и грамоти, сега ще събираш за тези и тези неща, ще работиш това и това, за да имаш това и онова. Като ги получиш тези неща ще си готин и важен, ще си оставил нещо след себе си, историята ще те запомни с нещо малко, някъде в някоя книга или вестник.

Пълни глупости.

И някакси за мен си мисля, че най-правилно е да живееш като растение или животинка. Хапваш, пийваш, радваш се нещо там, отглеждаш си нещо, чоплиш си някакви неща, които са ти интересни, но не му мислиш толкова и нямаш конкретни цели.

Пък на модерните ценности – успехът, снимките, парите, телата, къщите и колите ми се струва, че доста ще ни се смеят след време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *