Categories
_

20 книги, които промениха живота ми

Всичко, което знам и съм постигнал е благодарение на това, че съм попивал знания от други хора. За мен най-добрият начин да учиш е чрез качествени книги и тук искам да споделя топ 20 на най-добрите книги, които съм чел през живота ми.

Книги, които буквално са ме променили като човек.

Първо искам да кажа, че аз романи и тъпотии не чета. Всичко, което чета е или автобиография или техническа литература и в списъкът няма да видите Толстой или Шекспир. Да, велики автори, но за момента не ме интересуват.

Няма да има и стандартните книги за успех. С извинение, но “Мисли и забогатявай” не е нищо особено. Да, става, за да убиваш време в метрото, но не може да се сравнява с книгите по-долу.

Ето го и списъкът ми:

Автобиографии

Henry Ford’s Own Story – Rose Wilder Lane

Хенри Форд е най-великият предприемач в историята на човечеството. Това може би е книгата, която всеки предприемач трябва да прочете. Историята на това как един фермер променя света. За лидерството, за иновациите и за това как никога да не се отказваш. Форд опитва да създаде днешният бензинов двигател цели 7 години преди да успее. Също така финансира целият си бизнес сам стъпка по стъпка без пари от инвеститори. Създава 8 часовия работен ден и 5 дневната работна седмица. Измисля и поточната линия, която и до днес се използва при масовото производство.

Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr. – Ron Chernow

Титан е най-добрата биография за живота на John D. Rockerfeller. Ако никога не сте чували това име, това е най-богатият човек в историята на човечеството. Създателят на нефтената индустрия и кралят на черното злато. Рокфелер е най-великият бизнесмен живял някога. Той е първият човек, който създава модерната корпорация или така наречените холдинги. Той е и човекът който създава монопол в нефтената индустрия унищожавайки всички конкуренти. Най-големият филантроп и най-мразеният човек в историята на човечеството. От това, че баща му е зарязал семейството си, до хубавите и лошите черти на емоционалната интелигентност на Рокфелер, книгата е уникална.

Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future – Ashlee Vance

За мен лично Elon Musk е човекът, който ще засенчи горните двама в следващото десетилетие. Основателят на PayPal, Tesla и SpaceX. От болните му амбиции за колонизирането на Марс до началните му опита като програмист, човекът е уникален. На мен лично това ми е идола и много му се кефя отвсякъде. Показателен е и фактът, че биографията му излиза още преди да е умрял, което е много странно.

Спорт

The 4-hour body – Tim Ferris

Заглавието определено не е в мой стил, но информацията в книгата е уникално. Аз лично предпочитам да отделя няколко години на нещо пред няколко часа, но това е стила на Tim Ferris. От супер популярната диета с бавни въглехидрати, до най-модерните техники при тренировки с тежести това е книгата, която показва докъде е достигнало човечеството в науката за спортните постижения.

The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding – Arnold Schwarzenegger

Не знам какво знаете за Арнолд, но освен Терминатор и бивш губернатор на Калифорния, той е създателят на фитнес индустрията. Буквално, преносно, както искате. Ако не беше Арнолд, днес никой нямаше да ходи на фитнес. Книгата не е кой знае колко велика, но е супер структурирана с най-важните неща за изграждане на хубаво тяло. Има и специални глави за бъдещи бодибилдъри, как да позираш и как да се дехидратираш.

Усъвършенстване

The Power of Habit – Charles Duhigg

Има само една книга за самоусъвършенстване, която си струва и това е The Power of Habit. Няма мотивиращи речи, а по-скоро се говори за това как работи мозъкът ни, но за мен Навикът е това, което ни прави успешни. Самодисциплина, воля, постижения, всичко е тук.

Взаимоотношения

Delivering hapinness – Tony Heish

Това е книгата, която направи Iris това, което е сега. Това е книгата, която трябва всеки да прочете ако иска да е щастлив. Книгата за всеки Customer support. За мен лично, това е книгата, която ме промени най-много и ми отвори очите за адски много работи. Историята на Zappos. Историята на това как да направиш пазаруването на обувки щастие и удоволствие.

Models: Attract woman trought honesty – Mark Manson

След тази книга станах добър с жените. Без бъзик, започнах да разбирам какво искат и въобще станах добър във връзките. Ако трябва да препоръчам само една книга за това как да се разбираме с другия пол ще бъде тази. Това е книгата, която ми е помогнала най-много, защото това образование никой не може да ти го даде. Дори не можеш и да го получиш с проба и грешка, защото просто не знаеш какво трябва да пробваш. Буквално, най-великата книга, която съм чел.

To Sell Is Human – Daniel H. Pink

Ако си мислиш, че да продаваш означава да досаждаш на някой по 20 пъти на ден си адски тъп и ти трябва тази книга. За това как да слугуваш и да печелиш пари. Как клиентите ти да са щастливи от покупката си. Просто ако не беше тази книга в момента щях да ровя по кофите. Като философия се припокрива с моя начин на мислене, че трябва да създаваш стойност, за да печелиш пари.

Технологии

Masters of Doom – David Kushner

Това е най-интересната книга, която съм чел. Книгата е за създаването на id Software и въобще за създаването на PC gaming индустрията. Проследява се историята на 3D графиката и как John Carmack и John Romero стават рок звезди на програмирането. За мен John Carmack е най-добрият програмист живял някога. Отново уникална книга с интересна история и автобиографична.

Steve Jobs – Walter Isaacson

Кой каквото ще да говори за Стив Джобс и за Apple, но човекът е бил гений за времето си. Преди да прочета тази книга и аз си мислех, че iPhone-ът е просто скъп боклук, но после разбрах какво същност е брандинг и как се създава марка. Странно, но това е книгата, която ме запали по предприемачеството преди няколко години.

Програмиране

The C programming language – Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie

Сега звучи смешно, но това беше жената, с която заспивах всяка нощ в 10 клас. В девети клас пък имах някакъв български учебник за програмиране на Pascal. Както и да е, ако не бяха тези 2 книги, никога нямаше да стана програмист.

Clean code – Robert C. Martin

Тази книга ми помогна да скалирам Iris от 0 до 200 000 изтегляния. Научи ме и как да си кръщавам променливите и функциите. Благодарение на нея и Design Patterns, Iris работи на всички операционни системи.

Pragmatic programmer – Andrew Hunt, David Thomas

Ако не бях чел толкова много книги за бизнес щеше повече да ми промени живота, но все пак най-добрата книга за това как да стигнеш на следващото ниво в програмирането.

Eloquent JavaScript – Marijn Haverbeke

Преди тази книга бях прочел още 15 за JavaScript и бях супер тъжен, че нищо не разбирам. Еми това е най-добрата книга, която може да съществува. Авторът никой не го е чувал, но евала. Ако не беше ти, Iris никога нямаше да има този красив UI.

Бизнес

The richest man in Babylon – George S. Clason

Ако се чудиш защо винаги нямаш пари тази книга ще ти отговори на въпроса. Изключително проста идея, но с толкова много истина. Харчи по-малко отколкото изкарваш.

Micro-Isv: From Vision to Reality – Bob Walsh

Книга, която никога не си чувал, но тя изгради основата на това, което е Iris днес. Издадена преди 10 години, това е единствената книга, която може да ти обясни как се прави Desktop софтуер. Защото, когато казвах на хората, че ще правя Desktop софтуер всички ми се смееха и ми казваха “Ми чи то това умряло бе. Дай едно мобилно апп-че по-добре”. Тази книга ми помогна, когато всички ми се смееха.

Zero to one – Peter Thiel

Отново супер проста идея, но най-важното нещо за всеки бизнес. Трябва да си монопол. Защо конкуренцията те убива и защо китайците са толкова бедни.

Rework – Jason Fried, David Heinemeier Hansson

Книгата, която ще ти обърне представите за това как се прави стартъп. Не взимай инвестиция, не наемай хора, стой малък, бъди гъвкав. Това е библията, с която в момента правя Iris.

Маркетинг

The Viral loop – Adam L. Penenberg

Това е единствената добра книга за маркетинг, която съм чел. Проследява се историята на Twitter, Facebook, Ebay, PayPal, YouTube и въобще всички съвременни технологични гиганти. Ако се чудиш как да популяризирай идеята си с малък бюджет, The Viral loop.

Това беше моят списък. Надявам се да е полезен за някой. 🙂

One reply on “20 книги, които промениха живота ми”

Книгите без спорно са интерсени , но един леко странично запитване, ако може.Добрият англиски с който боравиш как си го достигнал – езикова гимназия или четене на англииски книги? А бе как може да достигне сносен англиски – мъж над четеридесетака , дали въобще е възможно?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *